Je leefstijl als medicijn

0

Via Facebook volg ik al een tijd de groep ‘Je leefstijl als medicijn’. En wat zo gaaf is; meer en meer (huis)artsen sluiten zich aan bij deze groep. Huisartsen krijgen gelukkig steeds meer informatie over leefstijl- en voeding tijdens hun opleiding. Tot voor kort was hier nauwelijks aandacht voor.

Huisarts Dete Hollemans geeft leefstijladvies

De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding als basis. ‘Ik zie zoveel goede resultaten, niet alleen bij mensen die willen afvallen of bij diabetes type 2. Bij allerlei gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, maag/darm klachten heeft het een positief effect, daar ben ik echt van onder de indruk. Dit is misschien wel het meest baanbrekende wat ik tot nu in mijn carrière heb meegemaakt, wat andere voeding en een andere leefstijl voor patiënten kan betekenen.’

Haar eigen ziekte bracht haar op het spoor

In 2014 verhuist Dete van Amsterdam naar Zwolle, waar ze een huisartsenpraktijk overneemt. Een jaar later blijkt ze een afwijking aan haar schildklier te hebben. Als gevolg daarvan wordt ze al snel heel veel zwaarder en krijgt ze steeds minder energie. Haar bloeddruk stijgt. Haar toestand gaat zo hard achteruit dat ze zich zelfs zorgen gaat maken over de toekomst van haar praktijk. Dan, in de zomer van 2017, hoort ze tijdens een nascholing voor het eerst over ‘andere voeding´als medicijn.

Dete was altijd al met gezonde voeding bezig en was op zoek naar nieuwe informatie. Want in haar opleiding heeft ze hier vrijwel niets over geleerd. ‘Vanaf het allereerste begin was ik direct ontzettend onder de indruk en geïnteresseerd. Ik had het gevoel dat dit veel voor mijn patiënten zou kunnen betekenen, maar ik ben altijd erg van eerst zelf proberen. Dus ik ging me erin verdiepen en ook zelf al direct aan de gang met andere voeding. Met minder koolhydraten in mijn menu.’

In drie maanden 15 kilo afvallen en véél meer energie

‘Binnen een week merkte ik al dat ik veel meer energie kreeg!’ En dat niet alleen, ze merkt ook dat haar al jaren aanwezige darmklachten heel snel afnemen. ‘In 3 maanden tijd ben ik 15 kilo afgevallen en is mijn bloeddruk genormaliseerd. Zonder een moment honger te hebben. Het kostte me ook totaal geen moeite om vol te houden.’

Wat heeft deze koolhydraatarme aanpak gedaan voor haar gezondheidsproblemen? ‘Het is opmerkelijk dat sinds ik met deze andere voeding bezig ben er pas écht een verbetering heeft plaatsgevonden in mijn ziekteproces. Ik ben er nog niet beter maar deze manier van eten heeft mij veel meer energie opgeleverd. Ik heb er veel aan te danken.’
Naast voeding besteedt ze veel aandacht aan haar totale leefstijl. ‘Meer aandacht voor beweging, slaap en stress. En meer balans in mijn privé en werk zoeken.’

Veelbelovende resultaten, patiënten worden nieuwsgierig

Ze is opgetogen over haar eigen resultaten: ‘Ik wilde er meer mee, veel patiënten in mijn praktijk zouden hier ook baat bij kunnen hebben. Ik ben alles gaan lezen wat er maar over te vinden is.’ Dete kan niet wachten om met deze nieuwe kennis aan de slag te gaan in haar praktijk.

Ze gaat steeds vaker in gesprek met patiënten over voeding en leefstijl, vaak vragen de patiënten er zelf al om. ‘Het feit dat het bij mij zo goed werkte, dat zagen mijn patiënten natuurlijk ook. Ze wilden weten wat ik had gedaan, hoe het kwam dat ik er zo stalend bijzat. En zo kwam van het één het ander. Er is nu bijna geen consult meer waar voeding niet bij ter sprake komt. ‘Echt bij allerlei gezondheidsproblemen zie ik zoveel goede resultaten! Ik ben daar bijzonder van onder de indruk.’

Meer leefstijlartsen in de toekomst

Fantastisch toch dat hier meer oog voor komt. Allereerst omdat gezonder zijn zoveel meer kwaliteit van leven geeft. En daarnaast omdat het preventief werkt en de enige manier is om de alsmaar stijgende kosten voor de gezondheidszorg écht onder controle te krijgen: Eerst voeding en leefstijl, dan pas pillen.

Hartelijke groet van Hilda Mossink, http://www.eet-echt-eten.nl

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan gerust met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem graag contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934. Fijn als je reageert.

Comments are closed.