Waarom ijskoud water slecht is voor je gezondheid
Volgens Ayurveda is het drinken van zuiver water de eenvoudigste oplossing voor veel kwalen. Maar de helende kracht van water hangt af van hoe we het drinken. Moet het water koud, heet of op kamertemperatuur zijn? En hoeveel water moet je drinken?
Een lage Agni (spijsverteringsvuur) zorgt voor een slechte vertering, waardoor afvalstoffen zich opstapelen en de basis vormen van veel gezondheidsproblemen. Op langere termijn kunnen deze opgestapelde gifstoffen (die ama worden genoemd) de dosha’s verzwaren. De onbalans die dan ontstaat leidt tot vermoeidheid, tumoren, cystes, cholesterolverhoging enz. Als de vata dosha te hoog is kan dit effect hebben op de gewrichten en het zenuwstelsel. Een verzwaarde pitta dosha kan allerlei soorten ontstekingen en hartkwalen veroorzaken. En teveel kapha dosha kan leiden tot slijmvorming, verkoudheid, astma en obesitas.
Ayurveda leert ons dat het drinken van ijskoud water hetzelfde is als water over vuur gooien. Koud water blust het spijsverteringsvuur dat sterk moet blijven voor een goede gezondheid.
Dit geldt voor alle koude dranken en voedingsmiddelen die we dus niet rechtstreeks vanuit de koelkast zouden moeten gebruiken. Op kamertemperatuur kunnen we ze veel beter verteren.
Hoeveel water moet ik drinken?
Volgens Ayurveda heeft niet iedereen baat bij dezelfde hoeveelheid water. Voor de meeste mensen is het echter belangrijk om 1,5 tot 2 liter water te drinken zodat afvalstoffen kunnen worden weggespoeld.
Een paar slokjes warm water tijdens het eten maken het voedsel zacht en zorgen voor een optimale voorbereiding op de vertering. Het drinken van veel water vlak voor of na het eten, vooral als het koud is, doet het tegenovergestelde en maakt de spijsvertering traag en zwak. Een gezonde spijsvertering – niet te zwak en niet te sterk – is de basis van een goede gezondheid en een lang leven: het is een van de belangrijkste speerpunten van Ayurveda.
Hoe doe ik het goed?
Hier volgen een paar tips om je water zo lekker te maken dat je vanzelf het hele jaar door meer gaat drinken:
Lente
Lente is het seizoen waarin de kapha, die is opgehoopt tijdens de winter, moet worden opgelost. Daarom is het goed om wat verwarmende specerijen aan het water toe te voegen zoals gedroogde of verse gember, komijnzaad of honing met citroen- of limoensap.
Zomer
Tijdens een warme zomer gaat pitta omhoog. Dan is het goed om wat koelende verse munt of venkelzaadjes in het water te doen. Venkel verfrist niet alleen de adem, het smaakt ook heel lekker na een maaltijd en vermindert zuur. Het kauwen van venkelzaadjes is ook heel goed bij een slechte spijsvertering, opgeblazenheid, winderigheid, constipatie, koliek, maagpijn en zelfs bij een geïrriteerde darm.
Herfst
De herfst is het seizoen waarin door kou en wind vata omhoog gaat. Dit vraagt om verwarmende en aardende middelen zoals komijnzaad of vers citroen- of limoensap in warm water met een beetje honing.
Winter
In de winter neemt de kapha dosha toe door de kou en de kortere dagen. Dan is het goed om aan warm water wat verse of gedroogde gember, tulsi, kaneel of steranijs toe te voegen om agni in balans te houden.
Ben je nieuwsgierig wat Sri Sri Ayurveda voor je kan betekenen, kijk op onze website www.srisriayurveda.nl voor meer informatie, bel 06 11 397 334 / 070 262 9884 of kom eens langs voor een ayurvedisch consult bij één van onze B.A.M.S. opgeleide ayurvedische specialisten uit India.
Lita Dash (B.A.M.S.) en Kiran Sree Valsan (B.A.M.S.), http://www.srisriayurveda.nl