Onderzoekers: ‘Orgaanvet door frisdrank’

0

Frisdranken met suiker zijn misschien niet alleen dikmakers: mogelijk zijn ze nóg ongezonder. Consumptie gaat namelijk gepaard met toename van vetopstapeling rond de organen. Vooral dit vetweefsel verhoogt het risico op diabetes en hartziekte. Voor lightfrisdranken geldt dit verband niet.

Amerikaanse onderzoekers hebben duizend deelnemers van de Framingham Heart Study zes jaar lang gevolgd. Ze registreerden hoeveel (light)frisdrank ze dronken, en ze maten het volume van orgaanvet en onderhuids vet met CT-scans. De grootste liefhebbers van frisdrank kenden na zes jaar de grootste toename van orgaanvet. Deze trend verliep onafhankelijk van verandering in totaal lichaamsgewicht. Voor onderhuids vet werd geen verband gevonden.

Het lijkt er steeds meer op dat overconsumptie van suiker een belangrijke oorzaak is van sterfte door diabetes en hart- en vaatziekten. Vooral in de VS is consumptie van frisdrank een ernstig probleem. Van deze studiegroep consumeerde 13 % dagelijks gesuikerde frisdrank, tegenover 14 % die nooit frisdrank (light of gesuikerd) dronk.

De resultaten komen overeen met bevindingen dat overgewicht een minder belangrijke factor voor je gezondheid is dan wat je precies eet.

Bron: Platform voor voedingsgeneeskunde

Foto: francois schnell (Flickr, CC BY)

 

Comments are closed.