Ooracupunctuur; wat is het en hoe werkt het?

0

Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Het principe van de ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein.
Medisch spreekt men van auriculotherapie (auricula=oor, therapie=behandeling).

“In het oor projecteert de hele mens”

Deze therapie is al zo oud als de mensheid. Vanuit de Chinese cultuur is er al vanaf 100 v.Chr. over geschreven. In Europa zijn de eerste beelden uit de 17e eeuw. Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreide studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van de auriculotherapie. Dr Nogier heeft de aansluiting onderzocht bij de reguliere westerse geneeskunde, neurofysiologische principes en reflexologie.

Via zenuwbanen is er verbinding en communicatie met het zenuwstelsel en wordt de toestand van de organen doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Centraal in het proces van genezing bij een (pijn)klacht of ziektebeeld staat dan ook het centrale zenuwstelsel.

Elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke functie heeft een gelijk acupunctuurpunt/ reflexzone in de oorschelp. Een projectie van het gehele lichaam. Door een prikkel te geven aan deze punten gaat er via de huid en zenuwbanen een signaal naar het centrale zenuwstelsel. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

De ooracupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en vaak snelle resultaten. Een gemakkelijke tool voor de plaatsbepaling van de punten is wanneer men een liggende foetus met het hoofd naar beneden denkbeeldig plaatst in de oorschelp.

Voor de ooracupunctuurbehandeling worden speciale acupunctuur naaldjes gebruikt. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om verblijfsnaaldjes of zaadjes te plaatsen. Deze blijven dan een tijdje zitten achter een kleine pleister. Het betreffende punt kan eenvoudig zelf behandeld worden door wat druk op de verblijfsnaaldjes of zaadjes uit te oefenen. Dit wordt je uitgelegd in de behandeling.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten. En is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van (ernstige) pijnklachten. Een bijkomend groot voordeel van reduceren van pijnklachten is de vermindering van (pijn)medicatie met alle gezondheidsvoordelen van dien!

Ook treden er belangrijke biologische effecten op. Dit maakt dat je je fitter voelt, je ervaart meer rust en je spierspanning vermindert. Geen zorgen als je angst voor naalden hebt. Het inzetten van naalden hoeft namelijk niet pijnlijk te zijn. Alleen bij een heel acute klacht of wanneer een orgaan of functie sterk verstoord is, kan een naald inzetten gevoelig zijn.

Zodra de klachten minder worden, zal ook de gevoeligheid van het oor afnemen. Geeft dit echt problemen kan er direct worden gekozen voor specifiek voor dit doel ontwikkelde bolletjes of zaadjes.

Ziektebeelden, (pijn) klachten kunnen vaak beter beheersbaar worden waardoor de kwaliteit van leven verbeterd kan worden, is uit ervaring gebleken.

Een kleine greep uit een breed scala aan mogelijkheden.

Acute en chronische pijn aan het bewegingsapparaat bijvoorbeeld:
Rugpijn bij ischeas of onderrugklachten, vele wervelkolom gerelateerde klachten, artrose, reumatische artritis, fibromyalgie, si gewricht, ischias, nekpijn, whiplash, schouderpijn, tenniselleboog, gekneusde ribben, Syndroom van Tietze.

Hormonale verstoringen zoals bijvoorbeeld:
Menstruatieklachten, overgangsklachten, hoofdpijn, migraine.

Psychische klachten zoals bijvoorbeeld:
Angststoornissen, depressie, stress, burn-out gerelateerde klachten, slaapstoornissen.

Diverse verslavingen als roken, eetverslaving, alcohol.

Luchtwegproblemen:
Sinitus, astma, hyperventilatie.

Maag-darmklachten als bijvoorbeeld:
Obstipatie, diarree, ziekte van Crohn, colitus ulcerosa, misselijkheid.

Allergieën als bijvoorbeeld:
Hooikoorts, eczeem.

Ook voor:
Ondersteuning bij afvallen.

Natuurlijk kunnen niet alle mogelijkheden genoemd worden. Overleg gerust of ooracupunctuur ook bij je klacht toegepast kan worden.

Op pubmed zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken te vinden over de werkzaamheid van de auriculotherapie. Vooral over chronische lage rugpijnen zijn onderzoeken te vinden. Op mijn website vind je een link naar een interessant artikel vanuit pubmed.

NADA protocol

Het NADA protocol wordt ingezet bij diverse vormen van verslaving. Het kan hierbij ondersteunend werken in de diverse fases van ontwenning en bij ontwenningsverschijnselen. Ooracupunctuur kan helpen om bijvoorbeeld de pijn en de drang te onderdrukken om weer te gaan gebruiken.

Het NADA protocol heeft bewezen goede resultaten te brengen bij verslavingen en ziektebeelden zoals:
Alcohol, medicijnen, drugs, eten, roken, preventief om terugval in verslaving te voorkomen, psychische onrust, angsten, slaapproblemen, burn-out.

Het is belangrijk te beseffen dat je zelf de wil moet hebben om te stoppen met roken/drinken/eten. En dat je een doel voor uzelf stelt. Naast de ooracupunctuur is het goed andere therapievormen toe te voegen, te sporten, voeding aan te passen, sociale contacten te onderhouden enz. Het voedingsprogramma RefleX Natuurlijk (w)eten is ook hiervoor een goede basis voor een evenwichtig voedende leefstijl.

Bij het NADA protocol wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden op vijf punten in het oor. Na 30-45 minuten worden de naaldjes verwijderd. Gedurende deze tijd wordt een voetreflex plus behandeling gegeven, tenzij er een reden is om dit niet te doen. Ook worden er verblijfsnaaldjes geplaatst die ongeveer 2 weken blijven zitten. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zijn er meerdere behandelingen nodig.

Het NADA protocol wordt momenteel in veel landen ingezet in verslavingsklinieken en centra. In Nederland wordt hier (nog) niet mee gewerkt.

Ooracupunctuur kan zowel als aparte therapie ingezet worden als in combinatie met andere therapievormen, naar gelang de klacht maar ook de voorkeur van de cliënt. Bijvoorbeeld voetreflex plus therapie en het geven van voedingsadvies en / of uitleg van het voedingsprogramma RefleX Natuurlijk (w)eten. Met dit voedingsprogramma wordt ook bij diverse verslavingen veel gewerkt.
Door het werken met de verschillende therapievormen werken deze aanvullend en versterken elkaar voor nog meer efficiëntie.

Bronnen: Verera advies en training.
Praktijkervaring RefleX-Zwolle

Celien van Dalen, Natuurgeneeskundig therapeut, http://www.reflex-zwolle.nl

Comments are closed.