Seizoen pompoen is geopend

0

Jongens, jongens. Nu de zomer al haar vruchten en geheimen heeft prijsgegeven, is het tijd aan de herfst. Mijn favoriete seizoen. Niet enkel omdat het mijn verjaardag is, maar ook omdat het naar mijn gevoel zorgt voor de lekkerste groenten. Time is in dit geval geen money, maar time is flavour.

Juiste oogsttijd

De pompoen, pastinaak, spruitjes, knolselder, boerenkool,… allemaal groenten die stilaan op hun best zijn. En ze hebben allemaal iets gemeenschappelijks. Ze hebben allemaal veel tijd gehad om te groeien en smaken te ontwikkelen. Ik denk dat dat geen toeval is. Net zoals met druiven voor de wijn is er bij groenten ook een ideaal moment om ze te oogsten. Bij pompoenen is dat vlak voor het vriest, wanneer het steeltje ook mooi verkurkt is. Spruitjes oogst je vlak nadat het heeft gevroren, zodat de kou de spruitjes veel zoeter heeft gemaakt. Bij pastinaak is dat dan weer na een koude winter vlak voor de nieuwe generatie muizen ze hebben gevonden.

Herfst: gezelligheid en smaak

En die tijd speelt een rol in de smaak en waarom ik de herfst het culinaire seizoen bij uitstek vind. Buiten waait het en regent het. Binnen is het lekker warm en gezellig. De frisse slaatjes en koele rosé maken plaats voor stevige, hartige stoofpotten, soepen en ovenschotels met een rijke, rode wijn. De ideale voorbereiding op de winter als je het mij vraagt. Koffie smaakt ook plots beter, mensen worden gezelliger en de tijd lijkt trager te gaan. Niets moet, alles mag. Zoals een heel weekend binnen blijven, snoozen onder de dekens en tussendoor af en toe in een kookpot gaan roeren. In de zomer is het meer van moeten, in de herfst meer van mogen. Daarom een duidelijke voorkeur voor dit seizoen.

Rust in de moestuin

Ook in de moestuin wordt het een pak kalmer. Wat compost op de bodem leggen zodat dat klusje al geklaard is voor de volgende lente. Alles zo goed mogelijk onkruidvrij maken en de laatste gewassen die nog staan te blinken eventueel beschermen tegen de vrieskou.
Moes tuinieren is leuk, maar ik ben ook steeds blij dat het seizoen even ten einde is. Er kruipt veel tijd in, die ik niet altijd heb. Dat zorgt dan ook soms voor frustraties als het onkruid apocalyptische vormen begint aan te nemen en ik de kolen niet meer tussen de netel zie staan.

Genieten van groeten

Maar goed, de voordelen zijn gelukkig veel groter dan de nadelen. Ik zit meer buiten, heb meer beweging en eet meer en lekkerdere groenten. En dat proef je nu in de herfst.
De enige herfstgroente die ik niet in mijn eigen tuin heb, is de champignon. Daar moet ik volgend jaar misschien eens iets aan doen. Want zo moeilijk is die niet. De juiste soort stam in de moestuin plaatsen, dan speciale houten stukjes kopen die de schimmels van een bepaalde champignon bevatten en deze dan enten op de boom.  En tadaa, enkele maanden later heb je champignons van eigen kweek. Heerlijk toch, blijven experimenteren in de moestuin in de warme maanden, zodat je letterlijk en figuurlijk de vruchten kan plukken om mee te koken tijdens de koude, donkere maanden.

Comments are closed.