Synthetische versus natuurlijke zonnebrandcrème

0

Als je op zoek gaat naar een zonnebrandcrème, bijvoorbeeld voor op wintersport, dan zal je beslist merken dat het aanbod gigantisch groot is. Van de ene kant is dat makkelijk, want bij elke drogist, supermarkt, reformwinkel en online kun je wel iets vinden. Maar van de andere kant is het moeilijk, want wat moet je kiezen? Op welke ingrediënten moet je letten en wat kun je maar beter vermijden? Gelukkig is er veel onderzoek gedaan.

We kunnen de zonnebrandcrèmes verdelen in 2 groepen; de natuurlijke zonnebrandcrèmes en de synthetische zonnebrandcrèmes (veruit het grootste aanbod). Combinaties van die twee scharen we onder synthetische zonnebrandcrèmes. Ze hebben allemaal als doel om je te beschermen tegen UVA en UVB straling, maar doen dat beide met totaal verschillende ingrediënten. Hieronder een opsomming. Pak je eigen zonnebrandcrème erbij, dan kun je meteen zien wat je smeert.

Synthetische zonnefilters

Veruit de meeste zonnebrandcrèmes maken gebruik van synthetische zonnefilters. Er is heel veel onderzoek gedaan naar deze filters:

  • Oxybenzone: wordt synthetisch gefabriceerd in het laboratorium en is in 1986 wereldwijd goedgekeurd als UV-beschermer. Steeds meer mensen blijken echter allergisch te reageren op deze stof. Kan phototoxische reacties veroorzaken (aantasting van de huid zoals huidirritatie). Volgens een recent Zweeds onderzoek is dit ingrediënt een hormoonverstorende stof, waardoor het beter vermeden kan worden.
  • Octinoxate: is een synthetische UVB-filter. De kans op allergische reacties is groot. Daarbij komt dat het veelvuldig gebruik van dit ingrediënt het endocriene systeem (hormoonklieren) nadelig beïnvloedt, omdat het door het lichaam wordt opgenomen. Er is zelfs octinoxate gevonden in moedermelk!
  • Homosalate: is een synthetische UVB-filter. Kan verstopping van de haarzakjes veroorzaken met ontsteking tot gevolg. Kan photosensitivity (extreme overgevoeligheid voor licht) veroorzaken, waardoor er abnormale huidreacties ontstaan.
  • Octisalate: is een synthetische UVB-filter die niet erg sterk is en wordt daarom vaak in combinatie met andere UVB-filters gebruikt. Ook deze filter kan allergische reacties veroorzaken.
  • Octocrylene: is een synthetische UVB-filter. Kan in combinatie met UV-stralen nitrosamine (veroorzaker van huidkanker) vormen. Kan photosensitivity (extreme overgevoeligheid voor licht) veroorzaken, waardoor er abnormale huidreacties ontstaan.
  • Avobenzone: is een synthetische UVA-filter met een grote verdraagzaamheid. Kan phototoxische reacties veroorzaken (aantasting van de huid, zoals huidirritatie). Wordt afgebroken door zonlicht en heeft daardoor andere synthetische ingrediënten nodig om effectief te zijn en te blijven.
  • Mexoryl SX: is een synthetische UVA-filter, vergelijkbaar met Avobenzone. Kan allergische reacties veroorzaken.

Minerale zonnefilters

Er zijn hoofdzakelijk twee minerale filters te benoemen, Titanium Dioxide en Zinc Oxide. Ook naar deze UV-filters is uitgebreid onderzoek gedaan.

  • Titanium Dioxide: Is een wit mineraal poeder dat voor meerdere doeleinden in cosmetica kan worden gebruikt. Het is een natuurlijke huidvriendelijke UVA en UVB bescherming. Dient zorgvuldig te worden aangebracht omdat het moeilijk smeerbaar is, waardoor het witte plekken achterlaat. Heeft een enigszins waterafstotende werking.
  • Zinc Oxide: Is een wit mineraal poeder dat voor meerdere doeleinden in cosmetica kan worden gebruikt. Het is een natuurlijke huidvriendelijke UVA en UVB bescherming. Het is wat makkelijker smeerbaar en geeft nog een betere bescherming tegen UVA-stralen dan titanium dioxide. Heeft een enigszins waterafstotende werking.

Bijkomend voordeel is dat zinc oxide ook gebruikt wordt ter bestrijding van Acne.

Het nadeel van minerale zonnefilters is, dat het een witte film op je huid kan achterlaten. Om dat effect te verminderen en om het product beter smeerbaar te maken, hebben fabrikanten de grootte van de moleculen verkleind tot nano-deeltjes. Onderzoek heeft aangetoond dat nano-deeltjes in je huid kunnen binnendringen en ervoor kunnen zorgen dat er negatieve gezondheidseffecten (waaronder kankerverwekkend) kunnen ontstaan. Het is dus van groot belang, dat je erop let dat bij zonnebrandproducten met minerale zonnefilters, er geen nano-deeltjes zijn verwerkt.

Conclusie

Om zonnebrandcrème effectief te laten werken, gebruik je grote hoeveelheden op alle delen van je lichaam die blootgesteld worden aan de zon. Daarom is het uitermate belangrijk dat dit met veilige ingrediënten gebeurt. Je huid heeft de eigenschap (afhankelijk van het product en ingrediënten) om 60% van wat je erop smeert, op te nemen. Heel wat ingrediënten verdwijnen uiteindelijk dus in je lichaam en kunnen schade veroorzaken. Minerale filters zoals zinc oxide en titanium dioxide, blijken de veiligere en effectievere zonnefilters tegen zowel UVA als UVB licht.

De FDA is het Agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert. De FDA heeft maar 4 toegestane UVA-filters goedgekeurd, Avobenzone, titanium oxide, zinc oxide en Mexoryl SX.

In Europa zijn de eerder genoemde ingrediënten niet verboden, maar mogen ze maar 3% tot 10% in producten voorkomen om risico’s te verminderen (maar niet uit te sluiten).

EWG

Natuurlijk spreken wij voor eigen parochie, omdat Diferencia phytopower cosmetics een geheel natuurlijke en voedende Sunscreen spf 30 en spf 50 in het assortiment heeft. In onze producten gebruiken we zinc oxide als UVA en UVB filter opgebouwd uit niet-nano-deeltjes.

Maar weet dat bovenstaand artikel gebaseerd is op onderzoeken en feiten.

Zo heeft EWG (Environmental Working Group) een onderzoek gedaan naar UV-filters en hun bevindingen in onderstaande overzichtelijke tabel gepresenteerd. Als je op zoek bent naar goede en onafhankelijke informatie is dit een heel duidelijke no-nonsense website. Het EWG is een Amerikaanse non-profit, niet partijgebonden organisatie die zich inzet voor de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu. Klik op de link voor het artikel van de EWG: https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/#.WnCh0K7iaUk

 

Comments are closed.