Verband tussen gebruik pesticide en verminderde longfunctie bij kinderen

0

Een veelvoorkomende pesticide zou een schadelijk effect hebben op de longen van jonge kinderen. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.

Er lijkt een verband te bestaan tussen kinderen die op jonge leeftijd worden blootgesteld aan organofosforverbinding, een veelvoorkomend type pesticide, en een verminderde longfunctie bij kinderen. In het verleden is al aangetoond dat blootstelling bij volwassenen soortgelijke effecten heeft, maar dit is de eerste studie waarbij gekeken werd naar kinderen.

Hoofdpijn door blootstelling aan pesticide

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Rachel Raanan, van de Universiteit van Californië in Berkeley. Blootstelling aan de pesticide kan zorgen voor hoofdpijn, overgeven en in sommige gevallen aanvallen. Wetenschappers onderzoeken nog wat de effecten zijn op de lange termijn als volwassenen en kinderen aan kleine hoeveelheden worden blootgesteld.

Platteland

De Amerikaanse wetenschappers hebben een langdurig onderzoek gedaan, waarbij ze een groep van ruim tweehonderd kinderen vanaf de geboorte in de gaten hebben gehouden. Veel van de kinderen groeiden op in het platteland en werden vermoedelijk blootgesteld aan de pesticiden. De kinderen werden getest op de leeftijden vijf maanden, 1 jaar, 2 jaar, 3,5 jaar en 5 jaar oud. Op 7-jarige leeftijd kregen de kinderen een longtest. Ze kwamen tot de conclusie dat de longfunctie minder was bij kinderen die hogere concentraties organofosforverbinding in hun urine hadden.

Bron: Nu.nl

Comments are closed.