Browsing: Nieuws

Nieuws
0

Ondersteuning complementaire zorg voor kinderen met kanker

Ouders van kinderen met kanker blijken regelmatig (in 40% van de gevallen) aanvullende zorg in te zetten tijdens of na de behandeling om het welzijn van hun kind te verbeteren. De website http://www.complementairezorg-vokk.nl/ presenteert complementaire behandelingen tegen pijn die veilig ingezet kunnen worden bij kinderen met kanker en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen (‘evidence based’). Alleen complementaire zorg die veilig en betrouwbaar in te zetten is, staat vermeld op de website.

Nieuws Yoga
0

Mind-body-interventies remmen ontsteking

Meditatie, yoga, tai chi, mindfulness en andere zogenaamde mind-body-interventies (MBI’s) laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen de genexpressie beïnvloeden en zo het aantal ontstekingsstofjes ofwel cytokines in het bloed verlagen, die door stress juist wordt verhoogd. Dat suggereert een reviewstudie door onderzoekers van Coventry University (UK) en de Radboud Universiteit in Nijmegen in een publicatie in het tijdschrift Frontiers in Immunology. Het is de eerste studie, die de moleculaire effecten van MBI’s aantoont.

Nieuws
0

Afmaken antibioticakuur onnodig

Wie bij de apotheek een antibiotica- of penicillinekuur in handen gedrukt krijgt, krijgt altijd hetzelfde advies: maak de kuur volledig af, omdat vroegtijdig stoppen van de kuur antibioticaresistentie in de hand zou werken. En dus slik je de pillen zelfs nog dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. Dat is een slechte zaak, volgens Britse onderzoekers van de Brighton and Sussex Medical School in het tijdschrift British Medical Journal. Het idee dat vroegtijdig stoppen met antibiotica resistentie veroorzaakt, wordt namelijk niet onderschreven door wetenschappelijk bewijs. Terwijl een langer antibioticagebruik dan nodig juist de kans op resistentie vergroot.

Nieuws Arts in gesprek met patiënt
0

Betere samenwerking tussen huisartsen en complementair behandelaren

Patiënten met chronische klachten zetten veelvuldig complementaire zorg in: vaker dan andere patiënten. Dit gebeurt meestal als aanvulling op hun reguliere behandeling. Arts en complementair behandelaar hebben in de praktijk dus nauwelijks contact met elkaar. Om patiënten optimale zorg te kunnen bieden, is meer samenwerking noodzakelijk en daarom is een nieuw traject gestart.

Nieuws Muziekles bij kinderen
0

Muzieklessen helpen bij autisme en ADHD

Muzikale opvoeding kun je als een intensieve vorm van hersentraining beschouwen, en neurologen weten als geen ander dat kinderen met een autismespectrum- of een aandachtsstoornis zoals ADHD gebaat zijn bij oefeningen die erop gericht zijn verschillende hersengebieden beter met elkaar te laten samenwerken. Bij het bespelen van een muziekinstrument gaat het vooral om de samenwerking tussen de motorische en de zintuiglijke gebieden in ons brein, zo meldt eoswetenschap.eu.