Zonlicht kan reumatoïde artritis voorkomen

0

Het belang van voldoende zonlicht werd opnieuw bevestigd door de bevinding dat hoge niveaus van vitamine D ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, kunnen voorkomen.

De meeste mensen die op het noordelijk halfrond wonen hebben een tekort aan vitamine D, vanwege de zwakte van het zonlicht, de korte zomers en overdreven ‘veilig zonnen’ campagnes. Bijna elke patiënt met reumatoïde artritis heeft een lage vitamine D-spiegel en dat geldt waarschijnlijk ook voor mensen met andere ontstekingsziekten.

Voor mensen die niet genoeg zonlicht krijgen is suppletie belangrijk, evenals het eten van eieren en vette vis, zoals sardienen en zalm, die veel vitamine D bevatten.

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben de meest recente onderzoeksgegevens gepubliceerd die het belang van de vitamine D onderstrepen.

In een reeks tests ontdekten ze dat de immuuncellen van patiënten met reumatoïde artritis nog steeds normaal op vitamine D reageerden, door inflammatoire signalen te onderdrukken wanneer de immuuncellen in het bloed circuleerden. Maar hetzelfde type cellen vertoonde geen ontstekingsremmende reactie meer, als ze circuleerden in de vloeistof rond gewrichten met artritis. Dit komt omdat de artritis leidt tot een ongevoeligheid voor vitamine D, wat betekent dat de cellen er niet langer op reageren.

De onderzoekers veronderstellen echter dat vitamine D nog steeds effect kan hebben als patiënten zeer hoge doses krijgen, omdat standaardsupplementen misschien niet voldoende zijn.

Een van de onderzoekers, Martin Hewison, verklaarde dat ‘bijna iedereen in het Verenigd Koninkrijk een vitamine D-tekort heeft’ – wat ongetwijfeld waar is, maar wel in tegenspraak met het officiële standpunt van het Britse ministerie van Volksgezondheid dat de meesten van ons voldoende vitamine D binnenkrijgen via ons voedsel en zonlicht.

Bron: J Autoimmun, 2017; pii: S0896-8411(17)30420-1 / Medisch Dossier

Comments are closed.