Wol verven met de planten fluitenkruid en cochenille

0

April en mei zijn de maanden waarbij het fluitenkruid welig groeit. De hele planten gaan in de pan. Een laag planten in stukken geknipt, 3 strengen wol, een laag planten, 3 strengen wol tot de weckketel helemaal vol zit.

Vervolgens gaat de vlam eronder, aan de kook brengen, een uur laten koken, een nacht laten afkoelen en zie hier het resultaat. Fluitenkruid geeft een houdbare, felgele kleur.

Daarna kunnen de gele strengen in een indigo bad. Dan krijg je diverse tinten groen. Indigobaden mogen niet heter worden dan 55 graden. Het eerste kan iedereen zonder oefenen. Met indigo is meer kennis noodzakelijk. Op een later tijdstip zal ik dat uit de doeken doen.

Wol verven

Fuchsia rood met cochenille

De fuchsia rode wol is geverfd met cochenille. Het is niet plantaardig, maar het is een cactusluis. De Spanjaarden zagen dat Azteken in de 16e eeuw in Mexico de insecten verzamelden en sindsdien is de kleurstof ook in Europa bekend. Zowel de luizen als de bijbehorende cactussen werden in Europa geïntroduceerd. Op de Canarische eilanden zie je op cactussen allerlei grijze vlekjes. Pak er eens een beet en wrijf over je vinger. Dan zie je de felle kleurstof die vrij komt.

Wanneer je de rode wol een indigobad daarna geeft, krijg je paarse tinten. Om de kleuren goed te laten opnemen door de wol beits ik wol eerst altijd met aluin. 15 gram aluin op 100 gram wol. De vlam eronder, een uur laten koken en een nacht af laten koelen.

Als je het leuk vindt om een workshop daarvan mee te maken, dan kun je contact met me opnemen: marjanvandermeulen@gmail.com.

Deze blog is geschreven door Marjan van der Meulen.

Comments are closed.