Zomer 2016, van uitstralen en loslaten naar verzamelen en bundelen.

0

‘WE ZIJN WEER BEGONNEN’  …… Zowat de meest gehoorde kreet de afgelopen week. En het is waar, de twee maand durende zomerperiode van ander eten, nieuwe plekken, landerig hangen, vage afspraken die makkelijk kunnen worden afgezegd, wánt vakantie. Een tijd voor veel cliënten ook van ‘even geen ge-therapie’. Een periode die  begint met uitstralen en loslaten en overgaat in een periode van verzamelen en bundelen wat kracht geeft en van waarde is.

Over uitstralen gesproken, deze zomer verscheen mijn boek!

Als ik dit naar mijn eigen afgelopen zomer vertaal dan was er van landerig hangen beslist geen sprake. Wel was het een periode van uitstralen en loslaten en ben ik nu alweer enkele weken heel druk met verzamelen en bundelen van alles wat krachtig is en kracht geeft.

omslag boekDeze zomer verscheen namelijk mijn boek, Het verwenste kind. Een autobiografische roman waar ik vier jaar lang met hulp van velen hard aan heb gewerkt. Een boek die bepaalde aspecten van adoptie, kindermishandeling, doodswens en levenswil zichtbaar maakt. In het midden van deze zomer, zondag 17 juli stond de presentatie er van gepland in Amsterdam. De opkomst was even spannend. Vanwege de zomervakantie die hier in Noord-Holland dat weekend begon, en op andere plekken in het land al begonnen was, en omdat het die dag de eerste mooi-weer zondag van de zomer was. Maar ze waren er gewoon, vanuit alle hoeken van het land kwamen vrienden en genodigden om de presentatie bij te wonen. Het was een super ontroerende bijeenkomst. Een lovende speech van de uitgever, het moment waarin ik het eerste exemplaar uitreikte aan Serko Mamoribo Carels als afgevaardigde van de organisatie Jongwijs, (ervaringsdeskundige jongeren en jongvolwassenen uit pleegzorg), één van de doelgroepen die ik bij het schrijven op het oog had. Het was allemaal warm, fijn en positief. Over uitstralen gesproken!

Adoptie, kindermishandeling, doodswens en levenswil in het licht

Inmiddels, na zo’n zeven weken kan ik erover zeggen dat het boek op prachtige wijze zijn weg vind, ik van verschillende lezers positieve reviews ontvang, en bedankjes voor mijn verwoording van hun pijn. Interviews voor artikelen staan op stapel en ik ben in afwachting van verschillende boekrecensies. Er komen verzoeken voor sessies door mensen uit een zelfde of soortgelijke levensthema’s. Midden in de laatste fase van de zomer dus nog: verzamelen en bundelen van alles wat krachtig is en kracht geeft. Het boek Het verwenste kind gaat over mij, ik was dus dat verwenste kind. En in september geboren, de twaalfde om precies te zijn, in de zomer dus nog, een zomerkind ben ik dus ook!

Aandacht!

Ik wil in deze blog aandacht vragen voor dit boek. Om de levensthema’s die het beschrijft om de onwetendheid die er over is, en om de mis(ver)standen op die levensgebieden. Aan het boek zijn een viertal soorten lezingen gekoppeld die ik vanaf september door het land geef.

Onzichtbaarheid en zichtbaarheid

De autobiografische roman Het verwenste kind bevat  levensthema’s van adoptie en kindermishandeling, en gaat in essentie over onzichtbaarheid en zichtbaarheid. Over de verwarring die het geeft als je je probeert onzichtbaar te maken en de chaos die het creëert als je je zichtbaar maakt. Maar waarom zou je dat doen?  Antwoorden daarop worden in het boek stukje bij beetje gegeven in de losse fragmenten die samen een levensweg vertellen van iemand die er niet had mogen zijn.

Preview

Wat kun je zeggen over onzichtbaarheid?
Kun je onzichtbaar zijn en toch bestaan?
Ik geloof dat dat kan, het was mijn eerste ervaring met deze wereld.
Wat onzichtbaar is, kun je niet aanraken.
Ik was onzichtbaar en de wereld raakte mij niet aan.
Je kunt dus onzichtbaar zijn terwijl je bestaat.
Ik ben dat jaren geweest, althans in de wil of het wezen van anderen.

Op een dag had ik er genoeg van.
Ik wilde niet meer alleen bestaan, ik wilde ook zichtbaar zijn.
Ik kwam erachter dat ik, om zichtbaar te worden als mijzelf,
terug moest naar het begin van mijn bestaan.

Missie en drijfveer

Met het boek en deze lezingen wil ik onder andere de uitwerking daarvan in het volwassen leven zichtbaar maken. Het boek is vanuit drie perspectieven geschreven (kind-volwassene-schrijver) en vormt het zo de leidraad in deze lezingencyclus. Deze boeklezing is daarvan de eerste van vier.

Tijdens de lezingen zal ik aspecten van deze levensthema’s zichtbaar maken en kritisch beschouwen. Ik hoop mensen inzicht en nieuwe gezichtspunten mee te geven over kanten van deze thema’s die je weinig hoort en waar de mensen die het betreft om uiteenlopende redenen vaak over zwijgen. De lezing zal ook over dit zwijgen en motivaties daarvoor gaan. De lezingenreeks heeft vier thema’s waarvan de algemene boeklezing de eerste is. Ik zal tot slot een korte inleiding geven op de overige drie themalezingen.

Het is mijn drijfveer om mensen wakker te maken op levensgebieden waar ze dat onvoldoende zijn, en ze tegelijk tools in handen te geven waarmee ze deze nieuwe kennis in hun dagelijks leven kunnen integreren en tot een heler bestaan te komen. Ik schrijf artikelen en geef lezingen over ontwikkelingsvraagstukken. Hierbij spelen de in dit boek besproken levensthema’s een belangrijke rol.

Titels van de lezingen:

  • Algemene boeklezing ‘Het verwenste kind’.
  • Adoptie, 5 mythes rond het geadopteerde kind.
  • Kindermishandeling, Later als ik groot ben komt het zeker weten goed.
  • Over het leven met een doodswens en hoe dit de levenswil kan voeden.

Het boek is in diverse boekwinkels te koop maar kan je het ook heel makkelijk hier te bestellen. In de agenda staan de lezingen voor de komende periode vermeld.

Op mijn website staat uitgebreid informatie over het boek en de lezingen. Heb je interesse meld je van tevoren even aan www.wegwijsinbewustzijn.nl/lezingen/aanmeldformulier

Ik wens je een verwarmende nazomer en een goede start bij al wat nieuw is.

Babet M.Ch. Bruns, Wegwijs in Bewustzijn, Amsterdam.

Comments are closed.