Rimpelroosgelei van de rimpelroos

0

Het is hoogseizoen voor de planten: zeer lange dagen met veel zonlicht, warmte, en water. Optimale omstandigheden waar de planten maximaal gebruik van maken. Het zonlicht levert de energie die de plantaardige fabriek volop in bedrijf houdt.

De juiste tijd om te investeren in de toekomst, de volgende generatie. Bloemen komen uit, en lokken de insecten met aantrekkelijke beloningen. Het lokken gebeurt met geur, patronen en kleur, de beloning bestaat uit nectar en stuifmeel. Om de loop erin te houden voor de bijen en andere insecten, produceert de bloem steeds kleine beetjes nectar. We hebben het hier over eerlijke handel, de bloem geeft nectar en stuifmeel, de bij verzorgt het transport van het stuifmeel. Voor beide een hele goede deal, symbiose heet dat. Wil je hierover meer lezen? Zie ‘Niet zonder elkaar, bloemen en insecten’ van Louis Schoonhoven, dat de Jan Wolkers Prijs won, terecht vind ik.

De rimpelroos3

Deze tijd van het jaar zie je ’m veel: de rimpelroos met zijn grote geurende roze bloemen. De bloemblaadjes zijn heerlijk, ze smaken naar … roos. Mooi en lekker op een salade of taart. Als garnering kun je ze bestrijken met eiwit en er poedersuiker op doen en drogen, dan blijven ze langer mooi. De gelei is heerlijk. Wil je het ook maken?

Recept rimpelroosgelei

RimpelroosgeleiPluk de bloemblaadjes van 20 bloemen. Breng bloemblaadjes in een halve liter water aan de kook. Zodra het kookt, vuur uit en met deksel erop enkele uren laten staan. Zeef de bloemblaadjes eruit, die hebben hun geur, kleur en smaak afgegeven. Kook met geleisuiker halfzoet en doe in de potten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief via etenuitdenatuur@gmail.com of kijk op http://etenuitdenatuur.blogspot.nl/

Eten uit de Natuur is zoeken en verzamelen van wilde eetbare planten een excursie met na afloop een proeverij van zelf geplukte planten ik ben Wies Teepe, bioloog, natuurgids en kokkin, gespecialiseerd in eetbare natuur.

Comments are closed.