Koolstofbom

0

Het is al tijden bekend, er wordt al tijden over onderhandeld, vorig jaar nog in Glasgow op de COP26 (ja, de 26ste conferentie). Koolstof, CO2, met name. We stevenen af op een catastrofe: hittegolven, droogte en overstromingen. We gaan het meemaken dat de meeste soorten op Aarde uitsterven, mede door de klimaatveranderingen.

Uitsterven

Wie de wetenschap mag geloven heet een van die soorten “mens”. Een inktzwart scenario. Wie gaat het tij keren? Het bedrijfsleven, de overheid, de rechter? Het blijkt dat je kunt demonstreren, kunt procederen, juridisch Shell in de hoek kunt zetten, maar allemaal zonder veel effect. Zijn de grote oliemaatschappijen, die momenteel miljarden per maand verdienen de grote boosdoeners? De meesten vinden van wel. Maar wat te denken van de klanten van deze maatschappijen? Zonder die klanten waren de Shells, BPs, ExxonMobils, Gazprom, etc. allang opgeheven.

Schuld

Hand in eigen boezem steken, boter op onze hoofden? Ja, zeker, maar ook niet 100% onze schuld. We leven bijvoorbeeld in een maatschappij waar een vaste baan niet meer bestaat, waar je dus niet gaat verhuizen voor je werk (naar een huis dat er niet is of onbetaalbaar blijkt). Deels doen we mee de koolstofbom krachtiger te maken door mee te willen doen en kunnen doen in onze sociale kringen, om onszelf te belonen voor al ons zwoegen. We maken immers deel uit van een samenleving waarbij je in status stijgt als je een groot huis hebt, een dikke auto bezit.

Spagaat

We leven in de social media bubbel waar je wel gek lijkt te zijn als je niet dat exclusieve verre reisje boekt, dat top product koopt, die merkkleding draagt. Je zou ook eens stoppen. Slecht voor de economie. Het is een spagaat. Een spagaat in het huidige licht van het bestaan. Er is ook een duidelijk gebaande weg die we met ons allen moeten bewandelen willen de volgende generaties (inclusief de huidige kinderen) op een leefbare Aarde kunnen leven.

Wie is er aan zet?

De overheid, het bedrijfsleven of wijzelf? Allen en snel. Wat is het meest effectief, waar te starten? Bij de 8 miljard consumenten op Aarde. Leer ze hoe te leven in harmonie met de natuur. Begin al in het basisonderwijs, daar waar je nog invloed hebt. Rekenen en taal zijn belangrijk, maar volslagen nutteloos op een onleefbare Aarde. De koolstofbom is al afgegaan en wordt dagelijks krachtiger als er niets gebeurt.

Comments are closed.