Afvallen en gezonder worden, ‘t is altijd maatwerk!

0

‘Ik had eigenlijk een soort ‘regime’ verwacht. Een lijst met hoe ik anders zou moeten gaan leven en eten, maar het begeleidingstraject Eet je Fit liep echt heel anders’. Dit is wat Els, een van mijn cliënten in het evaluatieformulier schrijft na afloop van het Eet je Fit programma.

Els gaf in ons eerste gesprek aan dat ze best gezond eet. Wel baalt ze ervan dat ze sinds haar vijfde langzaamaan steeds dikker wordt, vooral om haar middel. Maar waar ze het meeste last van heeft is dat ze zich zo snel moe voelt, alsof ze voortdurend op de rem staat. En ze is vaak somber, het glas half leeg. Werk aan de winkel dus!

Maatwerk, het kan niet anders

Echte en duurzame verandering van leefstijl ontstaat altijd van binnen uit. En dat heeft tijd nodig, veel tijd. Dat is waar ik in mijn begeleiding van uit ga. Het is niet zo moeilijk om lijstjes uit te delen waarop staat wat je wel en niet mag eten. Leefstijlverandering wordt dan een trucje.

Je gaat al snel denken in termen van moeten en mogen en feitelijk doe je iets wat niet echt van jezelf is. Veel krachtiger en duurzamer wordt het als je jouw eigen pad ontdekt en leert denken in termen van willen en zelf kiezen. Jouw eigen pad, altijd uniek omdat we nou eenmaal allemaal anders zijn, een ander lijf en leven hebben. Dus één aanpak die voor iedereen hetzelfde werkt bestaat niet. Maatwerk wel!

Resultaten?

Els: ‘Ik ben me door dit Eet je Fit traject veel meer bewust geworden van mijn gedrag en de zorg voor mezelf. Ik ontdekte welke gedachten, emoties en behoeften ik eigenlijk had en merkte dat ik deze gevoelens vaak niet serieus nam, maar wegdrukte door te eten. En dan at ik natuurlijk geen broccoli’. Langzamerhand leerde ik steeds positiever over mezelf te denken waardoor ik beter voor mezelf ging zorgen met als resultaat na 12 weken:
• ik kook nu vaker voor mezelf
• ik drink alleen nog alcohol in het weekend
• ik kies vaker voor groenten en fruit
• ik gebruik nauwelijks suiker en frisdranken meer
• ik ben gestopt met roken
• en ik slaap ‘s nachts veel beter

Respect voor jezelf en je lijf

Het gebeurt regelmatig dat cliënten vragen om die eerdergenoemde lijstjes. Weekmenu’s om mee te beginnen. Best een goed idee om je op gang te helpen, maar wat mij betreft vooral geschikt als opstap naar zélf voelen waar je lijf behoefte aan heeft. Ons lichaam is prachtig en krachtig en laat ons echt wel weten wat het nodig heeft. Maar we zijn vaak zo druk druk druk dat we het werkelijke luisteren zijn kwijtgeraakt. Hoe leer je jouw lichamelijke behoeftes kennen en er naar luisteren? Daar ligt een sleutel tot verandering.

Bewust leren kiezen op basis van kennis en ervaringen

Om te leren voelen wat je lijf nodig heeft heb je kennis nodig van wat voeding met je kan doen. Pas dan kun je geleidelijk bewustzijn ontwikkelen en zelf leren kiezen. Kennis die we eigenlijk op de basisschool aangereikt zouden moeten krijgen vind ik: wat is het verschil tussen volwaardige, verse voeding en dat wat in de fabriek gemaakt wordt en weinig voedingswaarde meer heeft. En wel teveel zout, suiker en verkeerde vetten bevat. Kookles op school, het zou mooi zijn als het een basisvak werd voor alle kinderen zodat ze leren investeren in hun eigen gezondheid.

Eet je fit iets voor jou?

Heb jij problemen met je energiebalans, last van je hormonen of lukt afvallen maar niet? Ik help je graag op weg door samen met jou te zoeken naar een nieuwe leefstijl die past bij jouw leefritme, via het Eet je Fit programma. Je bent van harte welkom voor een gratis telefonische intake.

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan gerust met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem graag contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934.
Fijn als je reageert.

Comments are closed.