Ayurveda en Late Winter

0

Dit blog schrijf ik begin februari en dat is het seizoen van late winter. Een mooi moment om de Kapha dosha nader te bekijken en uit te leggen.

Het kalenderjaar is verdeeld in seizoenen. Halverwege januari tot halverwege maart (ongeveer) wordt beschouwd volgens Ayurveda als Shishir Ritu, vrij vertaald ‘late winter’. Deze periode heeft de kwaliteiten zwaar, saai en plakkerig. Dit zijn kwaliteiten van de kapha dosha en regelen dit koude en natte seizoen. Een seizoen dat ook gekenmerkt wordt door kaalte, koude en kwetsbaarheid.

Het natuurelement water domineert de energie van de late winter en is als een ongeboren kind; rijp binnenin de moeder, in afwachting van het eigen ontwaken. Maar de natuur is nog niet klaar om geboorte te geven. Als wij Moeder Natuur in dit seizoen bekijken en naar haar luisteren in deze laatste weken van de winter, zou ze ons vertellen om uit te rusten, om na te denken en te gaan bouwen om gezond te blijven.

De kapha dosha wordt gedomineerd door de elementen aarde en water. Kapha, betekent vrij vertaald ‘dat wat klijft’. Het regelt de levensstadia van kleutertijd tot adolescentie. Fysiologisch, is kapha verantwoordelijk voor onze structuur, onze fysieke vorm en de goede werking van alle onderdelen in ons lichaam. De belangrijkste locaties van kapha in ons lichaam zijn de borst, keel, longen, hoofd, lymfe, vetweefsel, bindweefsel, ligamenten en pezen. Om ons te leren hoe we het evenwicht kunnen cultiveren van geest en lichaam en het voorkomen van ziekte, zijn deze woorden goed om te onthouden: vet, vochtig, zwaar, dof, zacht en kleverig. Uit ervaring weet ik dat het voor velen een moeilijke taak is om evenwicht te realiseren in het dagelijks leven. Mijn advies is om jezelf dagelijks vragen te stellen, het helpt de weg naar evenwicht te realiseren. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: waar zie ik kapha in mijn omgeving? Waar zie ik kapha in mijn lichaam, voeding, levensstijl en mentaliteit? Is er teveel of is er te weinig? Waar kan ik meer balans in brengen?

En tot slot nog enkele tips om een wellness stadium en gevoel te creëren in deze late wintertijd:

 • Slaap elke dag voldoende uren
 • Houdt het hoofd bedekt (hoed bijv.), omdat veel lichaamswarmte verloren gaat via het hoofd
 • Gebruik luchtbevochtigers in je huis, leef niet in een droge omgeving
 • Masseer jezelf dagelijks in met olie na een douche
 • Stel een training routine op
 • Reinig dagelijks de neusholten bijv. met de neti pot, voeg daarin evt. een paar druppels ghee
 • Beperk het overeten: eet voldoende; niet teveel en niet te weinig
 • Zorg voor sociale ontspanning: besteed tijd met je geliefde of vrienden of bekenden
 • Omring jezelf met positieve en gemotiveerde mensen
 • Gebruik antivirale essentiële olie bijv. oregano op de zolen van je voeten
 • Matig met suiker

Ik wens jou een fijn late wintertijd toe en de opmars naar een frisse lente.

Wil je weten wat ik nog meer kan betekenen voor jouw gezondheid? Bekijk dan mijn website: www.nyaveda.nl en/of volg mij op Facebook: https://www.facebook.com/NyaVeda/

Nyantrie Jagesar

Comments are closed.