Co-infecties en Opportunistischte infecties bij Lyme

0

Helaas krijg je Lyme nooit alleen, je krijgt bij een infectie altijd (ja altijd….) ook nog 2 of meer co-infectie als bonus!

Wat is een co-infectie?

De teek draagt namelijk niet alleen de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferi bij zich. Hij heeft nog vele andere bacteriën, virussen en parasieten bij zich die we co-infecties noemen.

De meeste co-infecties zijn helaas intracellulair, hetgeen inhoudt dat ze zich in de cel kunnen verschuilen en zo onvindbaar blijven voor jouw afweersysteem. Ze zijn om die reden dan ook heel moeilijk uit te roeien met bv antibiotica.

Ik heb het hier over een teek, maar er zijn ook andere manieren van overdracht. Lees maar eens: https://ikkiesnatuurlijk.nl/besmet-met-lyme-door-een-mug/

Wat is een opportunistische infectie?

Opportunistische infecties zijn infecties die al aanwezig waren en nu de kop (weer) op kunnen steken.

Welke co-infecties zijn er?

Er zijn veel soorten co-infecties. Op dit moment hebben ze het zelfs over 237 soorten bacteriën in harde teken, waarvan de meeste gelukkig niet schadelijk zijn voor jou. Helaas blijven er dan nog voldoende over die wel schadelijk voor jou kunnen zijn. Het grote nadeel van de co-infecties is dat ze jouw herstel van lyme ernstig bemoeilijken.

Check alvast jouw co-infectie(s)

Ik heb een overzicht voor jou gemaakt waarbij jij zelf met behulp van jouw symptomen kunt kijken welke co-infectie(s) jij wellicht hebt. Kijk hiervoor op: https://lymeherstel.nl/wp-content/uploads/2018/03/co-infectie-v5.pdf

Ik bespreek hieronder kort enkele symptomen van de meest voorkomende bacteriële co-infecties. In een volgende blog zal ik de parasitaire, virale en opportunistische infecties bespreken.

Bacteriële co-infecties

Mycoplasma

Vermoeidheid, Koorts, Hoesten, Spierpijn, Gewrichtspijn, Slapeloosheid, Hoofdpijn, Angst, Emotionele labiliteit, Verwardheid, Geheugen- en concentratiestoornissen, Longontsteking, Kortademigheid.
Meer lezen: https://lymeherstel.nl/tips/co-infecties-bij-lyme-mycoplasma/

Opvallend: vaak klachten met betrekking tot luchtwegen (Mycoplasma Pneumoniae) zoals kortademigheid, hoesten, longontsteking.

Ehrlichia/Anaplasma

Hoge koorts, Hoofpijn, Spierpijn, Vermoeidheid, Hersenvliesontsteking, Longontsteking, Hepatitis, Trombocytepenie (tekort aan bloedplaatjes), Bloedstolling. Meer lezen: https://lymeherstel.nl/tips/co-infecties-bij-lyme-ehrlichia-anaplasma/

Opvallend: vaak klachten die ernstiger zijn en al direct kan beginnen met hoge koorts.

Bartonella

Gezwollen en ontstoken lymfeklieren, Algehele malaise zoals koorts en hoofdpijn, Roodpaarse striae op de rug & schouders, soms met papel, Klachten aan Zenuwstelsel zoals: prikkelbaar, opgewonden, slaapstoornissen, angsten en convulsies
Zelden: encefalopathie (ziekte van de hersenen) met verlaagd bewustzijn en zeer zelden coma, radiculitis (zenuwontsteking), myelitis (ontsteking ruggemerg van de witte/grijze massa), vasculitis (ontsteking bloedvaten), lymfadenitis (ontsteking lymfeklieren).
Meer lezen: https://lymeherstel.nl/tips/co-infectie-bij-lyme-bartonella/

Opvallend: pijn en/of brandend gevoel aan de voetzolen.

RMSF Rockey Mountain Spotted Fever

Hieronder vallen de ziektes zoals Rickettsia (Coxiella), vlektyphus en de Ziekte van Brill-Zinsser. Symptomen:

Fase 1: koorts, misselijk, braken, zware hoofdpijn en myalgie (spierpijn en stijfheid van gewrichten). Later stadium: huiduitslag, buikpijn, gewrichtspijn en diarree.
Huiduitslag: rode puntjes/petechien, (vanaf ongeveer 6e dag bij 35-60%) en in
handpalmen en voetzolen bij 50-80%.

Opvallend: huiduitslag zoals rode puntjes.

Minder voorkomend in Nederland zijn nog:
Yersinia, Tularemie, Q-koorts en Tick-paralyse.

Bronnen

  • Natural Treatments for Lyme co-infections door Stephen Harrod Buhner
  • How can I get better door dr. Richard Horowitz
  • Bijscholingsdagen Lyme door dr. Alexander Korbee
  • De spirutele dimensie van lyme door Willem Jacobs

Dit is een bijdrage van Gerrie Hasselaar.

Comments are closed.