Crashdiëten schadelijk voor het hart

0

Vasten en diëten met zeer weinig calorieën zijn de laatste jaren erg populair. Het kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben bij ernstig overgewicht, maar het vet rondom het hart neemt juist toe en leidt tot verminderde hartfunctie.

Schade aan het hart

Al jaren zweren sommige mensen bij een crashdieet. Door gedurende een bepaalde tijd 600 tot 800 kcal per dag te consumeren, kunt u in korte tijd veel kilo’s kwijtraken. Ter vergelijking, een volwassen vrouw met een gezond gewicht eet per dag ongeveer 2000 kcal. Deze extreme calorierestrictie wordt bereikt door te vasten of door maaltijden te vervangen met bijvoorbeeld een maaltijdreep of maaltijdshake.

Eetpatroon onder de loep

Aan de Universiteit van Oxford hebben wetenschappers dit eetpatroon eens nader onder de loep genomen. Uit hun onderzoek blijkt dat het dieet voor mensen met hartproblemen wel eens nadelige gevolgen kan hebben. Middels een MRI-scan toonden zij aan dat al na 1 week het totale lichaamsvet met 6 procent was afgenomen. Daarentegen was het vet rondom het hart met maar liefst 44 procent toegenomen en dit leidde tevens tot een verminderde hartfunctie. Na 8 weken waren alle deelnemers er beter aan toe dan voor de studie. Lichaamsvet was afgenomen en de insulinegevoeligheid was toegenomen.

Geen dieet maar goede voeding

De wetenschappers geven aan dat dit effect op het hart veroorzaakt wordt, doordat bij acute calorierestrictie het lichaam snel veel vet vrijmaakt om te voorzien in de energiebehoefte. Na een week stabiliseert het lichaam zich en neemt de hoeveelheid vet rondom het hart weer af. Dit pleit voor een langzame afbouw van calorieën. De vraag is alleen of de calorie inname zo extreem beperkt moet worden. Ondanks dat het afvallen langzamer zal gaan, heeft het volgen van een voeding rijk aan groente en vezels op de lange termijn een groter positief effect op uw gezondheid.

Bron: Europen Society of Cardiology / Medisch Dossier

Comments are closed.