De huid: ons grootste orgaan

0

Huidprobleem? Veel geprobeerd en niets helpt? Graag nodig ik je uit onderstaande blog te lezen!

Onze huid, het grootste orgaan dat ons lichaam rijk is, spiegelt onze gezondheid op lichamelijk en op emotioneel vlak. Ook onze huid geeft ons mensen een signaal net zoals onze andere organen dit doen. Wij als mens hebben de keuze of we naar dit signaal willen luisteren en er iets mee willen doen of niet? Misschien geeft het eczeem of de huiduitslag wel een boodschap af, een emotionele boodschap waar we ons niet altijd bewust van zijn. Een huidprobleem kan ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis bijv.: het verlies van een dierbaar persoon of een scheiding. Omdat de gevoelens die hiermee gepaard gaan niet altijd bewust erkend en geuit worden en daarmee niet in de mens verwerkt en op de plek gelegd kunnen worden, ontstaat er in het lichaam een blokkade. Deze energetische blokkade uit zich in het lichaam met een klacht en een (huid)probleem.

De cliënten in mijn praktijk hebben vaak al een hele weg doorlopen; van huisarts tot dermatoloog met alle daarbij behorende behandelmethodes (corticosteroïden, antibiotica, teerzalven etc.). Ook zelf hebben ze meestal een heel scala aan smeersels en verzorgingsproducten uitgeprobeerd. Ons lichaam bezit een vermogen tot zelfgenezing, dit vermogen wordt in gang gezet wanneer onverwerkte en vaak onbewuste gevoelens, bewust gemaakt worden en geuit kunnen worden. De erkenning van deze gevoelens geeft het lichaam de ruimte en zet ons zelfgenezend vermogen in werking.

Constitutioneel eczeem

Zo ook bij mevrouw Rutten, cliënt in mijn praktijk. Mevrouw Rutten 44 jaar, komt in mijn praktijk met constitutioneel eczeem in haar gezicht en op haar lichaam. Reeds sinds haar 16 levensjaar heeft ze last van eczeem. Eczeem is in haar familie erfelijk belast. Mevrouw is van kind af aan astmatisch en heeft onlangs een prednisonkuur ondergaan in verband met een astma aanval. Hierna is haar eczeem geëxplodeerd. Eczeem is nooit een op zich staand (huid)probleem en gaat meestal samen met longaandoeningen, allergieën, voedselintoleranties e.d.. Samen zijn we gestart met als doel haar eczeem 75% te verbeteren. Haar erfelijke belasting kunnen we niet wegnemen dit zit in haar DNA.

Immuunsysteem in balans brengen

Eerst zijn we gestart om op een natuurlijke wijze haar immuunsysteem van haar lichaam en haar huid weer in balans te brengen. Hiervoor heeft ze het gebruik van haar hormoonzalf afgebouwd en gestopt. Vervolgens is ze de, bij haar kinesiologisch uitgeteste, geheel natuurlijke huidverzorgende producten, drainages en voedingssupplementen gaan gebruiken. Haar gezichtshuid ben ik gaan behandelen met herstellende gelaatsbehandelingen. Haar huid gaf hierdoor reeds goede verbetering, tot op een bepaalde hoogte. Ik heb haar toen een Marcostherapeutisch consult voorgesteld en haar uitgelegd dat we middels kinesiologische spiertesten naar de emotionele oorzaak achter haar eczeem kunnen gaan. Kinesiologische spiertesten fungeren als soort van navigatiesysteem om energetische blokkades en de gevoelens erachter op te kunnen sporen. Vervolgens worden de blokkades gecorrigeerd, zodat alle energiesystemen in het lichaam weer vrij kunnen functioneren en samen kunnen werken.

Overlevingsmechanisme werd valkuil

Gaandeweg kwamen we er bij mevrouw Rutten achter dat het eczeem bij haar begonnen was in haar puberteit rond haar 16e levensjaar. Mevrouw heeft toen in de gezinssituatie haar gevoel afgesloten vanwege de slechte verstandhouding tussen haar ouders. Toen was dit haar overlevingsmechanisme, later is dit haar valkuil geworden. Nu, zoveel jaren later sluit mevrouw nog altijd haar gevoel af en houdt veel gevoelens binnen. Met alle problemen van dien. Door haar dit bewust te maken en de in haar opgekropte gevoelens te erkennen en de ruimte te geven, ging het met haar huid grote sprongen vooruit. Tevens is haar duidelijk geworden dat ze in haar leven bij haar gevoelens stil moet staan.

Nu, 4 jaar later is ze nog steeds grotendeels eczeem vrij! De plek op haar buik is gebleven alleen veel minder hevig en draagbaar. Haar eczeem blijft een graadmeter. Wanneer ze haar gevoelens te veel wegstopt vlamt de plek op haar buik weer op! Ons lichaam heeft het niet verkeerd met ons voor!

Dit artikel is geschreven door Inge Pluijmakers-Schuurmans, Marcostherapeute en schoonheidsspecialiste Diferencia praktijk voor huidverzorging en de-stressing, www.diferencia.nl

Comments are closed.