Extra Vitamine C bij infecties; een oude fabel of toch niet?

0

Met alle verhalen die rond zingen over het Corona virus dat rond waart in de wereld, haal ik een eerdere blog over Vitamine C erbij. De reden dat ik dit doe is omdat ik las dat er nu in China geëxperimenteerd wordt met het toedienen van zeer hoge doseringen ervan om het Corona virus te bestrijden, met goed gevolg. In Shanghai geldt vanaf 3 maart een officiële aanbeveling dat patiënten met een infectie door het coronavirus moeten worden behandeld met hoge doses vitamine C per infuus.

Het Corona virus en een behandelplan

Het Corona virus veroorzaakt vooral griepachtige klachten; koorts, kortademigheid, hoesten, spierpijn en misselijkheid. Voor mensen die ernstige aandoeningen hebben waardoor het immuunsysteem in een verminderde conditie is hebben het, net als bij een gewone griep, moeilijker om deze infectie goed te overkomen. Naar wat ik ervan lees en hoor lijkt het er op dat bij de golf van het Corona virus percentueel minder mensen overlijden dan bij een jaarlijkse griepgolf in Nederland.

In de afgelopen 70 jaar zijn er meerdere onderzoekers  / behandelaars die zich hebben verdiept in het behandelen van infecties, onder andere aids, met hoge doseringen Vitamine C. En ermee hebben gewerkt.  De resultaten van hun  behandelingen zijn veelal zeer positief. De mij meest bekende naam is Linus Pauling: Nobelprijswinnaar die ook bekend stond als Mijnheer Vit.C

Historie

Uit de geschiedenis kennen we het verhaal van de scheurbuik. Scheurbuik treedt op bij langdurig vitamine C tekort. Het is een aandoening die enkele eeuwen geleden heel bekend was in Noord Scandinavië en een van de grootste doodsoorzaken tijdens grote zeereizen. Men ontdekte dat citrusvruchten en ook de lang houdbare zuurkool (ook rijk aan Vit. C) de patiënten met deze aandoening hielp om tamelijk snel te herstellen.

Wat doet Vitamine C?

Vitamine C (ofwel ascorbinezuur) heeft zeer uiteenlopende functies in het lichaam. Het heeft meer dan 300 verschillende functies. Het versterkt de weerstand, de bloedvaten en is ook betrokken bij de opbouw van botten, tanden en huid. Daarnaast is het een krachtige antioxidant die degeneratie tegengaat. Het bevordert de ijzeropname in de darmen. Het functioneert dus een onderdeel van ons immuunsysteem.

Bij infecties blijkt het zeer werkzaam om de symptomen van ziek zijn te verminderen. Alhoewel nog omstreden, het komt steeds vaker in het nieuws dat Vitamine C een preventieve dan wel genezende werking heeft bij kanker. Zie het recent uitgekomen boek: “Het ongeneeslijke genezen” van Thomas E. Levy.

Vitamine C is in water oplosbaar waardoor je een teveel gewoon uit plast. Door het uit plassen ervan wordt de urine aangezuurd. Dit geeft tegelijk een preventieve werking, waardoor de kans op blaasontsteking, vaker bij vrouwen, vermindert.

Vitamine C en stress

Als een dier gestrest is dan gaat zijn Vitamine C productie snel omhoog. Een rat is in staat om bij stress binnen 24 uur 25 gram ervan te produceren. Dat ondersteunt zijn immuunsysteem. Bijna alle zoogdieren en ook planten kunnen dit in hun lichaam zelf  aanmaken. Dat gebeurt bij de dieren in de lever; vanuit glucose wordt Vitamine C gemaakt. Maar de mens en enkele diersoorten bijvoorbeeld de cavia en vleermuizen kunnen dat zelf niet.

Indicaties die duiden op een tekort zijn:

  • Verminderde weerstand
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Gewrichtsklachten
  • Slechte wondgenezing.
  • Probleem met opbouw van bindweefsel. etc
  • Als het tekort aan Vitamine C ernstiger wordt en er symptomen bij komen die leiden tot scheurbuik dan zijn dat vooral de bloedingen; blauwe plekken, inwendige bloedingen tandvleesbloedingen etc.
  • Dr. Matthias Rath vermoedt in zijn boek: “waarom dieren geen hartinfarct krijgen maar mensen wel?” dat ook een hartinfarct te maken heeft met een tekort aan Vitamine C.

Hoeveel Vitamine C en welke is verstandig?

Vaak wordt gezegd dat als je maar gezond eet, dan krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Dat je gezond moet eten, dat is vanzelfsprekend. Maar als je nadenkt over de manier waarop wij onze landbouw  bedrijven, waarbij de nadruk vooral op de productie en houdbaarheid ligt, dan begrijp je dat de groenten en het fruit niet meer zo rijk aan Vitamine C zijn als vroeger toen er op een natuurlijkere manier werd gewerkt. Ook de planten kennen namelijk stress en gebruiken daarvoor hun Vitamine C.

Je vindt de Vitamine C vooral in groente en fruit, aardappels en orgaanvlees (zoals lever en nier). Vooral zo vers mogelijk. Als het kan dan ook nog biologisch.

Voedingssuppletie met Vitamine C, zeker in tijden van stress of ziekte, is naar mijn inzicht verstandig. Volgens het voedingscentrum is voor een volwassene 75mgr  per dag voldoende. Vanuit de orthomoleculaire kennis wordt aanbevolen om een dagelijkse doses aan te houden van 1 tot 3 gram per dag en bij stress of ziekte dit te verhogen, in overleg met deskundige therapeut. Bij 10 gram ligt ongeveer de darmtolerantie voor de meeste mensen. Gebruik je meer dan is er een kans op diarree en weet je dat je de dosering moet verlagen.

Gebruik de Vitamine C bij voorkeur bij de maaltijd, het werkt beter in combinatie met andere antioxidanten.
Kijk goed op het potje of er geen genetisch gemodificeerde producten in worden gebruikt.

Contra-indicatie voor hoge dosering bij:

  • Chemotherapie, bestraling
  • IJzerstapeling (thalassemie, hemochromatose)
  • Sterk verminderde nierfunctie
  • Zwangerschap, borstvoeding (evt in overleg met verloskundige)

Bijwerkingen:
Veel mensen zijn gevoelig op hun maag voor de gewone zure Vitamine C. Dan kan je beter kiezen voor de ontzuurde vorm.
Diarree en misselijkheid kunnen op treden; meestal pas bij een hogere dosering; boven 10 gram per dag. Dat wordt het bereiken van de darmtolerantie genoemd.

Als je met Vitamine C begint, ga niet in eens naar een hoge dosis maar bouw dat langzaam op evenals dat je vanaf een hoge dosis niet in een keer moet stoppen. Het beste doe je dit onder begeleiding.

Warme groet,
Corrie Derks

https://klankbehandeling.nl
welkom@corriederks.nl
0611432456

Comments are closed.