Gras-gevoerde koeien geven betere melk

0

Melk van koeien die hoofdzakelijk gras eten bevat meer gezonde vetten dan melk van koeien die granen en mais te eten krijgen.

Recent onderzoek uit de Verenigde Staten laat zien dat het type voeding dat melkkoeien tot hun beschikking hebben van grote invloed is op de samenstelling van melk. Koeien in de bio-industrie en ook koeien die volgens het biologische-keurmerk gehuisvest worden, krijgen granen en mais te eten. De melk die deze koeien geven, bevat daardoor een hoger percentage ongunstige omega-6 vetzuren, zo vonden de onderzoekers. Krijgen koeien echter gras te eten, dan daalt het percentage omega-6 vetzuren en stijgt de hoeveelheid gezonde omega-3 vetzuren.

In een gezonde voeding moet de verhouding omega-6:omega-3 vetzuren ongeveer 1:1 zijn. De verhouding in een gemiddelde Westerse voeding is echter 20:1. Dit overschot aan omega-6 vetzuren kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Het is daarom noodzakelijk de inname van omega-6 vetzuren te beperken. Gras-gevoerde koeien blijken melk in de ratio 1:1 te geven. Biologische melk bevat een ratio 2,3:1 en melk uit de bio-industrie bevat bijna zes keer zo veel omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren.

De gezondheidsvoordelen van melk

De slogan ‘Melk is goed voor elk’ staat steeds vaker ter discussie en de gezondheidsvoordelen van melk worden in twijfel getrokken. Toch maken de juiste zuivelproducten onderdeel uit van een goede voeding. Melk is rijk aan calcium dat onder andere nodig is voor het behoud van sterke botten. Zure melkproducten, zoals karnemelk en yoghurt hebben daarnaast nog als gezondheidsvoordeel dat ze gunstige bacteriën bevatten (probiotica) die de darmgezondheid verbeteren. Eerder genoemd onderzoek laat zien dat u nu een nog betere keuze kunt maken als het op zuivel aankomt. Kies voor zure melkproducten van gras-gevoerde koeien. Deze zijn gelukkig steeds vaker ook in de supermarkt te koop.

Bron: Food Sci Nutr. 2018 Feb 28;6(3):681-700.

Comments are closed.