Heilzame werking van dennentoppen bij verkoudheid

0

Hartje winter is wat gezondheid betreft een tijd die extra aandacht vraagt. Neusverkoudheid ligt op de loer. Ook in eigen huis. Maar daar kun je zelf heel wat aan doen.

De hele Veluwe staat vol met geurige naaldbomen. Vooral de grove den maar ook de heerlijk reukende Douglas (een beroemd parfumhuis dankt zijn naam aan deze boom). Takjes en jonge toppen liggen na een beetje winderig weer voor je voeten om op te rapen. Hiermee maak je een kuuroord van je eigen huiskamer door de toppen of naalden in een bakje water aan de kook te brengen en vervolgens op een theelichtje langzaam te verdampen. Hierdoor ontstaat in het huis een gezonde en heerlijke lucht.

Zo gauw de eerste kou zich meldt gaan de ramen dicht en de verwarming aan. Met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid. Snotteren en verstopte neuzen zijn aan de orde van de dag. “Logisch”, want de droge lucht in huis is een enorme aanslag op de vochtigheid van ons neusslijmvlies. Zeker bij kinderen is extra aandacht voor de kwaliteit van de lucht in huis nodig, omdat het gebied van keel, neus en oren bij hen nog volop in ontwikkeling is.

Neusverkoudheid ontstaat doordat het slijmvlies en de trilharen in de neus geïrriteerd of beschadigd raken. Dat kan allerlei oorzaken hebben van chloor in het zwembad tot roken. Maar ook het eigen huis kan een bron van irritatie zijn: zomers door airco en in de winter door de verwarming.

De aanpak

Verkoudheid uit zich in een verstopte neus. Groen snot duidt op een bacteriële infectie, en een waterige ‘loopneus’ op een virale infectie. De aanpak is in allebei de gevallen in grote lijnen hetzelfde: het gaat erom de lucht in huis te bevochtigen en de afweer te versterken. En niet te vergeten: goed snuiten! En ‘goed’ betekent in dit verband: liever je neus ophalen dan hard snuiten, want met dit laatste beschadig je het slijmvlies alleen nog maar meer.

Bij het aanpakken van winterse kwalen zoals neusverkoudheid doen kruiden goed werk. Het is zaak om in de zomer een flinke voorraad aan te leggen om ’s winters uit te kunnen gebruiken. Die kruiden kun je op veel verschillende manieren inzetten.”

De eerste tip is preventief: warme voeten houden om te voorkomen dat je neus gaat lopen. Is het toch eenmaal zo ver dan kun je het beste op verschillende fronten in actie komen.

De luchtvochtigheid verhogen met de dennentoppen

Dit kan door een sterk mengsel te trekken van bijvoorbeeld aloe vera, IJslands mos of andere korstmossen, dennenknoppenolie, eucalytus, salie en tijm. Ook dit mengel kan verhit worden op een theelichtje, op de kachel of in een aromabrander of een andere warmtebron, die gebruiken we dan om het huis te aromatiseren. Maar in plaats van dat het alleen een lekkere en frisse geur geeft, zitten er in dit geval ook nuttige stoffen in die de slijmvliezen desinfecteren en herstellen. Met zuivere lucht sla je meerdere vliegen in een klap.

Ontstekingsremmers

Als het neusslijmvlies ontstoken raakt en zich korstjes vormen is het zaak ook voeding te gebruiken die ontstekingremmend werkt, bijvoorbeeld lijnzaadolie, sardientjes, kurkuma, vlier enzovoort. Ook een doorgesneden ui bij het bed is een probaat middel, evenals een teentje knoflook achter de oren.

Compressen en stomen

Compressen maken en stomen zijn allebei goede huismiddeltjes tegen neusverkoudheid. De aanbevolen ingrediënten zijn hetzelfde als die je gebruikt om de lucht in huis te zuiveren. Voorzichtig met eucalyptus want dat kan de slijmvliezen beschadigen.

Neusdouche

Je kunt je neus sprayen of spoelen met een oplossing die de neusholtes schoonmaakt en desinfecteert. Dat kan bijvoorbeeld door een oplossing te maken van Johannesolie verdund met water of met fysiologisch zout (halve theelepel zeezout op een kopje water). Je kunt hiervoor een oud flesje van neusspray gebruiken, maar je kunt ook gewoon een kommetje van je handen maken en van daaruit het vocht opsnuiven. Dit werkt zo fantastisch dat je verbaasd zult staan wat er uit je bovenkamer komt.

Weerstand verhogen

Zeker bij een virale infectie is het zaak om snel een extra stoot vitamine C te nemen. De rozenbottel, zie vorige stukje, zit boordevol vitamine C en is dus bijzonder geschikt om de weerstand te verhogen. Zoveel mogelijk innemen tot het lichaam zelf aangeeft dat het genoeg is (dat moment is gekomen als de ontlasting dun gaat worden). Ook brandnetel werkt weerstandverhogend.

Recept 

Een lekker recept tegen verkoudheid:

Neem een rammenas (of rettich), rasp deze en roer er maplesiroop doorheen. Smeer dat op de boterham of neem elk uur een lepeltje. Rammenas werkt sterkt op de bovenste luchtwegen en heeft een verwarmende en ontstekingsremmende werking.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Foto: Plant Image Library (Flickr, CC BY-SA)

 

Comments are closed.