Heksen en Bier

0

Nu de dagen beginnen te korten, het buiten guur en koud wordt , brengen we weer meer tijd binnen door. Waar we nu vooral veel tijd individueel doorbrengen voor of achter een beeldscherm kwam vroeger de familie samen rond het haardvuur en werden er spannende verhalen  over heksen, bokkenrijders en weerwolven verteld. Heksen en bier, lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken te hebben, maar wie zich verdiept in de geschiedenis van bier weet wel beter…….

heksen en bier

Bier brouwen

Heel lang geleden…. wanneer de mannen uit jagen waren, verzamelden de vrouwen de vele ingrediënten die nodig waren voor het bereiden van eten en drinken. Hierbij was kennis van kruiden, niet alléén vanwege de geneeskrachtige werking maar ook voor het op smaak brengen van het eten en drinken, essentieel.  Het brouwen van bier behoorde net als het bakken van brood vele jaren tot de huishoudelijke taken en was dus een vrouwelijke aangelegenheid. Naarmate de jaren verstreken werd dit bier niet alleen voor eigen consumptie bereid maar werd het ook verkocht aan voorbijgangers of op de markt.

De bezem door de brouwerij

Bij het brouwen van bier is het vooral zaak om schoon en hygiënisch te werken. De bezem ging dus regelmatig door de brouwerij. Om voorbijgangers er op te wijzen dat er vers bier voorhanden was, werd deze bezemsteel tevens als uithangbord gebruikt. Om op de drukbezochte markt op te vallen, en hun bier aan de man te brengen, droegen deze vrouwen vaak een grote zwarte hoed. Deze lucratieve opbrengsten zorgden ervoor dat vrouwen zelfstandig en onafhankelijk werden. Denk bij de kennis van kruiden, de zwarte hoed, de bezem nog een zwarte kat, die ervoor zorgde dat het klein ongedierte binnen de perken bleef, en alle ingrediënten voor ons hedendaags beeld van de heks is compleet.

Heksen in de brouwerij

In de middeleeuwse maatschappij die vooral geleid werd door mannen en waar de kerk het voor het zeggen had, vormden deze onafhankelijke sterke vrouwen een gevaar voor de samenleving. Omdat deze zogenaamde heksen  geen man nodig hadden om in hun levensonderhoud te voorzien zei men al snel dat deze vrouwen een pact hadden gesloten met de duivel. Dat was het begin van de heksenjacht. En zo eindigde veel onschuldige brouw vrouwen op de brandstapel.

Fred Penners
www.brouwboerderij.nl

Comments are closed.