Herfst: tijd voor een eenvoudige detox

0

Wist je dat het weer tijd is voor een detox met Khitchari? Na de lange warme zomer kunnen we wel weer een gezonde boost gebruiken. Khitchari is daarvoor uitermate geschikt. Het is Ayurveda’s succesrecept voor alle drie de dosha’s. Pitta, Kapha of Vata: je voegt gewoon de groenten toe die goed zijn voor jouw dosha.

Khitchari is al eeuwenlang een basisgerecht in de Indiase voeding en wordt daar voornamelijk gegeten voor zijn prima smaak en textuur. Een paar dagen detoxen met khitchari brengt je spijsverteringsstelsel weer in balans zodat je je weer energiek en fit gaat voelen. Je eet enkele dagen alleen Khitchari: het grootste gedeelte tijdens de lunch, en een kleinere portie als ontbijt en avondmaaltijd. Tussendoor drink je warm water, eventueel met komijn, koriander of venkelzaadjes. Succes verzekerd!
De lange lijst van goede eigenschappen voor de gezondheid is een pluspunt.

Voordelen van kitchari:

  • Gemakkelijke bereiding
  • Licht verteerbaar
  • Rijk aan voedingsstoffen
  • Geeft vitaliteit en kracht
  • Zeer goede reinigingskuur
  • De kruiden in khitchari geven veel smaak en brengen het spijsverteringsvuur tot leven (agni, lees meer)
  • Zorgt ervoor dat afvalstoffen in het lichaam afgevoerd worden
  • Geeft hernieuwde energie
  • Het gerecht heeft een medicinale werking en brengt het lichaam weer in balans

Het geheim van een goede maaltijd zijn de kruiden die gebruikt worden. In deze khitchari worden de juiste kruiden in de juiste hoeveelheid gebruikt. Dit levert een gerecht op dat je niet alleen vult en verwarmt, maar dat ook bijdraagt aan een goede werking van je spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de verwijdering van afvalstoffen. Een krachtige detox-maaltijd dus.

Ingrediënten

100 gram basmati rijst
50 gram split mung bonen, enkele uren geweekt in water
1,3 liter water
1 eetlepel ghee (of eventueel boter)
1 theelepel komijnzaadjes
snufje hing (asafoetida)
1 theelepel korianderzaadjes
3/4 theelepel kardamom
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje
nog 2 eetlepels ghee
3/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel kurkuma (geelwortel, koenjit, turmeric; lees meer)
3/4 theelepel zout
1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
1/2 kleine ui; gehakt
1 of 2 knoflookteentjes (indien gewenst)
nog 1/2 theelepel komijnzaadjes
300 tot 600 gram verse groenten naar smaak (bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, courgette)
nog 1/2 liter water (indien nodig)

Bereiding

Was de rijst en mungbonen totdat het water helder is. Verwarm een eetlepel ghee op medium vuur en voeg de theelepel komijnzaadjes en de hing toe. Laat zachtjes bruin worden. Voeg de rijst en de mung toe. Giet er 1,3 liter water bij en breng aan de kook. Laat ongeveer 45 minuten koken. Kijk na een half uur of je nog wat water moet toevoegen: het mag niet droogkoken. Verwarm de overige 2 eetlepels ghee in een klein pannetje en voeg de koriander, cardamom, peperkorrels en het laurierblad toe. Laat 2 tot 3 minuten sudderen oplaag vuur. Roer er de rest van de kruiden door, samen met de ui en eventueel de knoflook. Laat de ui zacht worden. Giet het mengsel in een blender (of gebruik een staafmixer) en voeg een beetje water toe (ongeveer 100 ml). Mix dit goed door. Giet het mengsel bij de rijst en bonen. Spoel de blender of mengkom met de laatste halve liter water en voeg dit ook toe aan de khitchari. Voeg de groenten toe en laat nog 20 minuten (of langer) koken. De consistentie kun je naar eigen smaak variëren afhankelijk van de kooktijd en het toegevoegde water: een dikke soep of een droge versie. Zorg er in elk geval voor dat de khitchari niet aanbrandt.

Wil je onder professionele begeleiding detoxen of wellicht een panchakarma volgen, neem contact op met Sri Sri Ayurveda.

Ben je nieuwsgierig wat Sri Sri Ayurveda voor je kan betekenen, kijk op onze website www.srisriayurveda.nl voor meer informatie, bel 06 11 397 334 / 070 262 9884 of kom eens langs voor een ayurvedisch consult bij één van onze B.A.M.S. opgeleide ayurvedische specialisten uit India.

Lita Dash (B.A.M.S.) en Kiran Sreevalsan (B.A.M.S.),  http://www.srisriayurveda.nl

Comments are closed.