Hoe draag je bij aan een duurzame energievoorziening?

0

De productie van duurzame elektriciteit in ons land neemt toe, zij het in een langzaam tempo. In 2017 steeg deze productie met 10 procent, maar het aandeel groene stroom in het totale elektriciteitsverbruik in Nederland is nog altijd slechts 13,8 procent volgens recent onderzoek van het CBS. En dat terwijl Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, is er dus nog flink wat werk aan de winkel. En daar kun jij als milieubewuste consument aan bijdragen. Hoe? Door zelf energie op te wekken of te kiezen voor groene stroom.

Optimaal opwekken via zonnepanelen

De bekendste vorm van zelf stroom opwekken, gaat via zonnepanelen. Hoe hoog het rendement is, hangt af van diverse factoren. Allereerst is de locatie belangrijk. Plaats je zonnepanelen op een dak dat is omringd door bomen of hoge gebouwen, dan is de zon mogelijk deels geblokkeerd. Naast dit soort externe factoren zijn er ook specifieke zaken waar je bij het plaatsen rekening mee moet houden. Denk aan het dakoppervlak, omdat je hiermee de hoeveelheid panelen bepaalt die je maximaal kunt plaatsen. Maar ook het hellingoppervlak en de richting van de panelen spelen een rol.

Om het beste rendement te behalen moet het dak op het zuiden zijn gericht en is er een hellingshoek van circa 35 graden nodig. Bij een plat dak heb je stellingsinstallaties nodig waarin de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Verder moet je bij de aanschaf van zonnepanelen ook letten op jouw jaarlijkse energieverbruik: wil je dit complete verbruik afdekken via het opwekken van stroom met zonnepanelen of slechts een deel? De laatste is het meest gangbaar. Dit is niet afhankelijk van de afmetingen van het dak, maar ook van het budget dat je hebt. Voordeel van de dure aanschaf, is dat je de btw over de zonnepanelen mag terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen, dat ruim 4.000 euro kost in de aanschaf, krijg je gemiddeld zo’n 750 euro terug. En wek je meer stroom op dan je nodig hebt? Die kun je terugleveren aan het stroomnet. Hiervoor ontvang je een zogenoemde terugleververgoeding.

Zonnepanelen huren

Je kunt ook zonnepanelen huren. Dit doe je meestal voor een periode van 10 jaar en voor een vast bedrag per maand. Zo kun je ook besparen op de energierekening en bijdragen aan een beter milieu wanneer je geen kapitaal hebt om te investeren in zonnepanelen.

Stroom opwekken via een windmolen

Een alternatief voor zonnepanelen zijn windmolens of turbines. Die zijn er ook in een klein formaat voor particulieren. Wel moet je er rekening mee houden dat je ergens moet wonen waar voldoende wind is om een degelijk rendement te behalen. Bijvoorbeeld in de kustprovincies. Verder zijn de aanschafkosten, gemiddeld duizenden euro’s hoog en wegen die niet altijd op tegen het rendement dat je kunt behalen binnen de levensduur van de windmolen. Wat dat betreft heb je nog steeds meer aan zonnepanelen. Wil je toch windenergie, dan kun je ook kiezen om te investeren in een groot windmolenpark of door een contract af te sluiten bij een energieleverancier die windstroom biedt. Met online energie vergelijken kom je er makkelijk achter; je kunt namelijk filteren op groene stroom en zelfs groene stroom uit Nederland. Je kunt dan ook zien hoe de verhouding is in stroom die je krijgt met jouw contract.

Kies voor groene stroom

Heb je geen mogelijkheid om zelf groene stroom op te wekken en ook niet het vermogen om te investeren in een zonne- of windpark? Kies dan voor een duurzame energieleverancier. Die keuze begint bij energie vergelijken. Om er zeker van te zijn dat de leverancier die je kiest ook echt groene stroom levert, moet je onder meer letten op de zogeheten Garanties van Oorsprong. Dit zijn certificaten die de energiemaatschappij krijgt om aan te tonen hoe en waar de groene stroom is opgewekt. Niet alle groene stroom is hetzelfde. Alleen wanneer de elektriciteit opgewekt is uit schone energiebronnen die niet bijdragen aan klimaatverandering, nog niet zijn uitgeput en bij de winning de leefomgeving en/of het landschap niet beïnvloeden, kun je echt spreken van duurzame elektriciteit. En controleer ook of het energiebedrijf zelf wel echt groen is. Wanneer naast het opwekken van duurzame elektriciteit ook wordt geïnvesteerd in de bouw van kolencentrales, kun je niet bepaald spreken van een groene leverancier. Let dus op meer dan dat je ‘een groen contract’ afsluit.

Meer weten over duurzame producten en diensten?

Ben je milieubewust en vind je duurzaamheid belangrijk? Bij ons vind je nog meer tips over duurzamer leven en lees je meer nieuws over de laatste ontwikkelingen rond duurzame energie.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise

Comments are closed.