Hoeveelheid zonlicht heeft invloed op darmflora

0

De stijging aan afweerstoornissen en ziekten waarin ontstekingen een rol spelen, wordt meestal gewijd aan de westerse leefstijl. De focus ligt dan op voeding en bewegen. Echter, bij een westerse leefstijl worden we ook minder blootgesteld aan zonlicht en dat blijkt effect te hebben op onze darmflora.

Tot nu toe was bekend dat we in het westen minder vaak buiten zijn en daarom minder vitamine D aanmaken via de huid. Ook weten we dat een steeds grotere groep westerlingen een onbalans heeft in de samenstelling van de darmflora. Het was tot voor kort echter niet duidelijk of er een link was tussen deze twee. Daar is nu verandering in gekomen. Wetenschappers hebben onderzocht of blootstelling aan UVB-licht niet alleen de vitamine D aanmaak in de huid stimuleert, maar ook de samenstelling van de darmflora beïnvloed.

Een huid-darm-as?

Een groep van 21 vouwen werd in twee groepen verdeeld. Een groep gebruikte een vitamine D supplement tijdens de winter en de andere groep deed dit niet. Na de winter werden beide groepen in een week tijd drie keer blootgesteld aan UVB-licht. Bij alle deelnemers steeg de concentratie vitamine D in het bloed. De mensen die geen vitamine D supplement tijdens de winter hadden gebruikt, kregen echter ook een meer diverse darmflora. Een diverse darmflora wordt in verband gebracht met een betere gezondheid.

De wetenschappers verklaren het effect via de werking van het immuunsysteem. Vitamine D beïnvloed de werking van onze afweer. Een voldoende hoge concentratie vitamine D kan via de afweer in de darm de samenstelling van de darmflora beïnvloeden. De resultaten zijn in lijn met eerdere studies waaruit blijkt dat mensen met een vitamine D tekort (<75 nmol/L) een verhoogde kans hebben op een lekkende darm en de ziekte van Crohn. Het onderzoek wijst uit dat er mogelijk een huid-darm-as bestaat en dat het behoud van een goede vitamine D bloedspiegel belangrijk is voor onze darmgezondheid.

Bron: Front Microbiol. 2019 Oct 24;10:2410

Comments are closed.