Meer biologische bedrijven in Nederland

0

De biologische sector in Nederland is vorig jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van Skal, de organisatie die toezicht houdt op het biologische keurmerk.

Afgelopen jaar stonden er 4417 bedrijven geregistreerd bij Skal. Dat zijn landbouwbedrijven die bijvoorbeeld melkvee houden of biologische groenten kweken, maar ook verwerkers en handelaren in die producten. Vorig jaar waren dit er nog 3977.

Geduld

Niet alle geregistreerde bedrijven mogen overigens al hun producten met het biologisch keurmerk verkopen. Ze zijn weliswaar door het toelatingsonderzoek van de toezichthouder gekomen, maar landbouwbedrijven moeten vervolgens eerst nog hun hele bedrijfsvoering omschakelen om het stempel te mogen dragen.

Dat betekent dat zowel hun grond als de dieren aan de eisen van Skal moeten voldoen, bijvoorbeeld dat de dieren voldoende vrij buiten kunnen lopen en dat de juiste bestrijdingsmiddelen voor gewassen worden gebruikt. Zo’n omschakelingsperiode kan soms twee jaar duren.

De biologische sector groeit al jaren gestaag, volgens Skal. In 2011 waren er nog 3411 bedrijven geregistreerd, en sindsdien is dat aantal elk jaar gestegen.

Bron: NOS.nl

Foto credits: Annie Spratt

Comments are closed.