‘Mindfulness ook effectief bij actuele depressie’

0

Een mindfulnesstherapie zou patiënten met een actuele depressie kunnen helpen in het verminderen van hun klachten. Het Radboudumc onderzocht 205 mensen die allemaal drie of meer depressies hebben doorgemaakt.

De effecten van Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) met de gebruikelijke behandeling die mensen kregen werden in het onderzoek vergeleken. Van de deelnemers had ongeveer een derde op het moment van het onderzoek last van depressieve klachten.

Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is begin 2000 ontwikkeld om te voorkomen dat depressies terugkeren. Dit is een achtweekse training die bestaat uit aandachtsoefeningen en cognitieve therapie en kan een alternatief vormen voor (jarenlange) onderhoudsmedicatie met antidepressiva.

Terugval voorkomen

Meerdere studies hebben aangetoond dat MBCT helpt bij het voorkomen van terugval bij mensen die in het verleden drie of meer depressies hebben doorgemaakt. Hoofdonderzoeker Joël van Aalderen wilde weten of de methode ook effectief is voor mensen die een actuele depressie doormaken.

De onderzoeker vond dat de effectiviteit van MBCT bij het verminderen van depressieve klachten vergelijkbaar was tussen patiënten met een huidige depressie en patiënten zonder huidige depressie. De afname van depressieve klachten werd gestimuleerd door een positief effect van MBCT op piekeren en malen. De positieve werking bleef behouden tot een jaar na de training.

Volgens cijfers van de Hersenstichting kampen 640.000 mensen in Nederland met depressie. Voor veel patiënten is dit een terugkerend fenomeen. Depressie is daarmee een potentieel chronische aandoening met een grote mate van lijden.

Bron: Gezondheidsnet

Credits afbeelding: Take Back Your Health Conference, licentie: CC BY

Comments are closed.