Ochtendstond heeft goud in de mond

0

Ssst, hoor! Het is half vijf in de ochtend en ik word aangenaam wakker gemaakt door het gefluit van de vogels. De nacht is eindigend en het dageraad is al in zicht. De buitenlucht ruikt fris en voelt schoon aan.

Dit is wat ik meemaak in deze tijd, de Lente! Er heerst een serene stilte, er hangt een positieve energie. Ik sta nog niet op, maar begin de dag met een glas water te drinken en mediteer. Ik laat het ritme van de natuur inwerken.

De tijd tussen 2.00 – 6.00 uur wordt in Ayurveda, de Vatatijd genoemd. Dit is de tijd van geestelijk ontwaken, meditatie. Deze tijd wordt ook gekenmerkt door beweging, denk aan de natuur dat ontwaakt, de vogels die fluiten. In India, staan veel mensen op tussen 4.00 en 6.00 uur en beginnen de dag met mediteren, yoga en ritueel reinigen. Daarna, stapt men de dag in, met frisse energie en rust in het lijf.

In Nederland kun je ook in de winter opstaan in de Vatatijd en gebruik maken van de positieve kenmerken daarvan. Het is dan nog wel donker en koud. Daar komt nog bij, dat veel mensen in de Wintertijd last hebben van neerslachtigheid en somber zijn. Al met al zijn dit factoren die belemmerend werken op sommigen om vroeg op te staan in de winter.

Ayurveda verklaart dit gegeven als volgt: de Wintertijd is het seizoen waarin Kapha overheerst dat gekenmerkt wordt door bijvoorbeeld: zwaar gevoel, moeilijk in beweging komen, weinig motivatie. Deze kenmerken kloppen helemaal met het gevoel waar veel mensen last van hebben in de winter en zorgen er ook voor dat het vroeg opstaan lastig wordt.

Maar, het is wel mogelijk en dat is door gebruik te maken van de Vata kenmerken. Lukt het niet om 4.00 of 5.00 uur op te staan, verleg de tijd dan naar 5.30 of 6.00 uur. De Lente en de Zomer zijn bij uitstek seizoenen om te beginnen met vroeg opstaan. En, als je er eenmaal aan gewend bent, dan valt het mee in de Herfst en in de Winter. Maar pak de Vata energie en begin je dag daarmee, het geeft profijt, zowel geestelijk en lichamelijk.

Vroeg opstaan, biedt ook andere voordelen, zoals:

  • Er is tijd om te ontbijten. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Waarom?
    Omdat, de maag leeg is en voeding nodig heeft om weer goed te kunnen functioneren.
  • Er is nog even tijd om met je dierbare(n) door te brengen
  • Er is tijd om samen de dag door te nemen en af te stemmen wie wat gaat doen
  • Er is tijd om te sporten, de ochtend is de beste tijd om dat te doen. Na het werk kun je ook gaan sporten, maar vaak ben je zo moe dat je afziet van sporten]
  • Er hangt goede energie, denk aan de Vata kenmerken, dit maakt ook dat de productiviteit hoog is, waardoor je het meeste werk gedaan krijgt in de ochtend. Dit is voordelig voor de avond; er is tijd over voor een hobby
  • Heb je afspraken, dan is er geen risico laat te komen, immers je bent al vroeg op.

De gezegde ‘ochtendstond heeft goud in de mond’ is niet zomaar een gezegde. Deze wijze woorden zeggen veel. Gun jezelf dit goud en start de dag wanneer de natuur ontwaakt, je zult je zowel mentaal als fysiek goed voelen. En als je naar het werk gaat, heb je privé al veel gedaan en dat geeft een voorsprong voor de rest van de dag.

Maar, het allerbelangrijkste is, er is rust in jezelf.

Deze blog is geschreven door Nyantrie, Ayurvedisch Massagetherapeut.

Comments are closed.