Oost en West samen voor het beste resultaat

0

Mijn ideaal: samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg. Het verbaast mij steeds weer hoe moeilijk dit is.

Yin YangDe oosterse en de westerse benadering van ziekte en gezondheid zijn verschillend. Hier ligt echter ook de kracht voor samenwerking. De wetenschappelijk westerse manier is ontstaan vanuit westerse filosofie en denken. De oosterse geneeskunde is ontstaan door oosterse filosofie en oosters denken. Wanneer je TCG- behandelingen op westerse manier wil testen of het echt werkt geeft dit problemen want vaak volgen hier dan voor het westen geen meetbare conclusies uit. Dan wordt er gezegd dat TCG niet evidence based is en dus niet werkt. In andere delen van de wereld heeft men al 4000 jaar de ervaring dat het wel werkt dat vind ik ook wat waard.

Oosters denken

In het traditionele oosterse denken, waar Shiatsu onder valt, bestaat alles uit energie en wordt alles in vanuit die context bekeken. Alles hangt met elkaar samen binnen de mens en buiten de mens. Dit is een holistische denken en is het uitgangspunt van een TCG- therapeut en de meeste alternatieve zorg. De TCG- therapeut behandelt niet alleen de klacht maar kijkt hoe die heeft kunnen ontstaan. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat een lichaam een zelfhelend vermogen heeft dat met de juiste behandeling en levenswijze geactiveerd en versterkt kan worden. De kennis van de TCG komt voort uit eeuwenoude ervaring.

Westers denken

In de reguliere geneeskunde is de klacht de basis en wordt gekeken hoe de klacht opgeheven kan worden. Hierdoor kan er symptoombestrijding ontstaan. Deze benadering komt voort uit een natuurwetenschappelijke visie. Hierbij wordt gekeken naar wat er concreet waarneembaar is. Een probleem (het geheel) wordt opgesplitst in kleine onderdelen die afzonderlijk worden opgelost. Een gezondheidsklacht is hierdoor lang beschouwd als een op zichzelf staand, lichamelijk probleem dat met middelen van buitenaf (medicijnen) werd bestreden. Er was weinig aandacht voor de mens in zijn geheel. Er is hierdoor wel een schat aan medische kennis opgedaan waardoor veel werkzame en levensreddende medicijnen ontwikkeld zijn.

Tegenwoordig wordt er ook binnen de reguliere geneeskunde meer naar het ontstaan van de klacht gekeken. Er is meer aandacht gekomen voor psychosociale factoren die van invloed zijn op de gezondheid. Dit biedt een kans voor:

Het beste van twee werelden

Kort gezegd heeft het oosters denken minder oog voor detail en het westers denken minder zicht op het grote geheel. Wanneer deze twee denkwijzen elkaar vinden en samenwerken ontstaat er een win, win situatie voor de patiënt.

Toch geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek naar de werking van TCM? Op de pagina van de week van de acupunctuur is meer informatie te vinden ook op de pagina van de NVA vind je meer informatie over de huidige stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur en TCG.

Deze blog is geschreven door Japke Dogger Englebert.

Comments are closed.