Vergeving en vitaliteit

0

Dit keer een blog over een energie die we naast liefde wellicht meer dan ooit in de wereld nodig hebben om niet vast te lopen: Vergeving.

“Door vergeving komt energie vrij die anders de opgekropte woede in bedwang moet houden. Het brengt vrede en kracht, het voedt de geest en het hart” – Nelson Mandela

Dit citaat geeft de verbinding tussen vitaliteit en vergeving erg mooi weer.

Vergevingsgezindheid

Een van de V’s waar ik binnen mijn praktijk regelmatig aandacht aan geef. Want vergevingsgezindheid helpt bij vitaliteit.

Hoe werkt dit?

Stress is een onderliggende oorzaak van veel klachten zoals slapeloosheid, nek en rugklachten, buikklachten, hoge bloeddruk etc. In ons leven gebeuren vaak dingen die wij vervelend vinden. Dit kan onder invloed zijn van bewuste of onbewuste acties van anderen. Wanneer we dit geen goede plek geven of los kunnen laten ontstaat er chronische stress die je zelf niet altijd in de gaten hebt. Het lichaam reageert hier echter wel op waardoor er klachten ontstaan en je vitaliteit vermindert.

“De wereld gaat ten gronde aan een gebrek aan vergeving” – Nelson Mandela

Je lichaam is je eigen kleine wereld

Psycholoog Carl Thoresen van de Stanforduniversiteit vindt:’… vergeven is een waardevol geschenk aan jezelf’. Hij zette een groepstherapie op om mensen te helpen vergeven. Onderzoek wees uit dat deze mensen in vergelijking met de controlegroep veel minder stress, woede en symptomen als hoofd- en maagpijn voelden.

Iemand vergeven is iets anders dan gedrag goedpraten of tolereren. Vergeven is wat anders dan je verzoenen, het is je losmaken van de situatie die was. Het is ook kijken naar je eigen verantwoordelijkheid en zien hoe jezelf met mensen die je gekwetst hebben om wilt gaan. Wanneer je bewust of onbewust in de pijn blijft hangen, heeft de persoon die jou pijn deed macht over je. Dit keert zich tegen je met vaak fysieke of mentale klachten tot gevolg.

“Terwijl ik de deur uitging naar de poort die mij naar mijn vrijheid zou leiden, wist ik dat ik nog steeds in gevangenschap zou zijn als ik de bitterheid en haat daar niet achter zou laten” – Nelson Mandela

Met vergeving krijg je weer controle over jezelf. Kun je vrijer in het leven staan. Vergeving ligt soms moeilijk. Ik ga toch iemand niet vergeven die… is regelmatig een reactie. Maar vergeven is zoals Carl Thoresen al zei een geschenk aan jezelf. Het vergt vaak moed, maar wanneer je de moed op kunt brengen geef je jezelf een mooi cadeau waar vitaliteit een onderdeel van is.

Zelf heb ik via Henry de la Croix voor het eerst ervaren hoe sterk vergeving werkt. Dankzij hem kan ik binnen mijn praktijk een behandeling combineren met het in gang zetten van vergeving wat tot mooie resultaten leidt.

De basis hiervan is dat je begint met hardop te zeggen dat je, de ander en jezelf vergeeft voor wat er is gebeurd, dat je emoties loslaat en omzet in positieve emoties. En alleen al door dit te zeggen, ook al meen je het nog niet helemaal, zet je vergevingsgezindheid en hiermee het grote kado van vrijheid en vitaliteit voor jezelf in werking.

Met Harte groet,

Japke Dogger – Englebert

Foto: Murray Barnes (Flickr, CC BY)

Comments are closed.