Dagelijkse dosering vitamine D helpt MS-patiënt

0

Inname van een hoge dagelijkse dosering vitamine D zou patiënten met multiple sclerose (MS) kunnen helpen bij de regulatie van hun overactieve immuunsysteem.

Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit en het Multiple Sclerosis Center in Baltimore, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Voor de studie werden 40 mensen met relapsing-remitting MS geselecteerd zonder ernstig vitamine D-tekort. Zij kregen zes maanden lang elke dag óf 10.400 IE óf 800 IE vitamine D, beide hoger dan de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 600 IE D3 in Amerika.

Immuunrespons van T-cellen

Bloedwaarden voor vitamine D werden bij aanvang en na 3 en 6 maanden bepaald en daarbij werd ook gekeken naar de immuunrespons van T-cellen. De patiënten met de hoogste dosering bereikte bloedwaarden vitamine D op het niveau van 40-60 nanogram per milliliter. De groep met een lagere dosering haalde dit niveau niet. Daarnaast was er in de groep met de hoogste dosering een reductie in aantallen ontstekingsbevorderende T-cellen. In de groep met een lagere dosering trad er geen verandering in aantallen T-cellen op. Onderzoekers hopen dat de reductie van T-cellen bij hoge doseringen betekent dat de ernst van ziekte hierdoor verminderd kan worden.

Ontstekingsaanvallen

Relapsing-remitting MS is de meest voorkomende vorm van MS (85 – 90 %) en wordt gekenmerkt door ontstekingsaanvallen (schubs) die worden afgewisseld met perioden van herstel (remissie). Tijdens de schub vindt aantasting van de myeline plaats (demyelinisatie), wat zich uit in klachten. Daarna volgt de remissieperiode, waarin de beschadigde myeline zich vaak voor een groot deel herstelt (remyelinisatie). In deze periode hebben mensen meestal weinig of geen klachten.

Deze resultaten zouden voor MS-patiënten een goedkope, veilige en makkelijke behandeling met vitamine D kunnen betekenen. Meer onderzoek is nodig ter bevestiging, maar ook om het werkingsmechanisme beter te leren begrijpen.

Bron: Platform voor Voedingsgeneeskunde

Comments are closed.