Wereld Yoga dag 2018 – ervaar eenheid met de natuur

0

De premier van India, Narendra Modi vroeg aan wereldleiders om een Internationale Yoga dag te adopteren. Want die dag kan ons helpen om beter om te gaan met klimaatverandering. Modi zei dit, alweer 4 jaar geleden, tegen de 193 leden van de Verenigde Naties die in vergadering bijeen waren. Hij zei: Laat ons werken aan de adoptie van een Internationale Yoga dag. Hij merkte daarbij op dat ”Yoga een waardevolle gift is van de Indiase traditie. Het gaat niet om oefeningen maar om het ontdekken van een gevoel van eenheid met je zelf, met de wereld, en met de natuur.”

Yoga omvat eenheid van lichaam en geest, denken en doen, beheersing en vervolmaking, harmonie tussen mens en natuur, een holistisch aanpak van gezondheid en welzijn. En hij voegde daaraan toe “Door verandering van leefstijl en verruiming van bewustzijn kunnen wij beter omgaan met klimaatverandering.”
En het is gelukt. De Yoga-evenementen op 21 juni zijn supergroot geworden. Honderden mensen komen af op bijeenkomsten in de hele wereld. Op stranden, op pleinen van grote steden, onder de Eiffeltoren, naast de Chinese muur en op het Museumplein in Amsterdam.

Je hebt alleen een matje nodig, goed onderricht in de beoefening van deze eeuwen oude discipline en aandacht voor je handelingen, je gedachtes en je adem.

Adem heeft een sleutelrol bij Yoga. Zodra je beheersing krijgt over de verschillende houdingen, kan je verdergaan met de ademoefeningen. Deze ademoefeningen zorgen voor veel prana of fijnstoffelijke levensenergie in je lichaam. Je adem wordt langzaam met weinig adembeweging. Je aandacht verfijnd en je komt dieper in je zelf.

Dit is het -naar binnen gaan- stadium van meditatie. Het is een fundamentele ervaring van alle meditatieoefeningen. Je sluit je voor externe waarnemingen door ze te negeren. Je opent je zelf voor interne gewaarwordingen die je in je bewustzijn laat komen.

Dit voorstadium van meditatie maakt je vredig en geeft je een gevoel van bevrijding van al die wereldse activiteiten. Je kunt dit stadium soms al meemaken in de eindontspanning. Als je dan weer opstaat van je matje lijkt het alsof je de hele wereld aankan. En dat is precies wat die 153 wereldleiders willen. Mensen die bereid zijn om wereldproblemen in hun eigen omgeving aan te pakken. Want -ik kies natuurlijk- zou wel eens een goede keuze kunnen zijn.

Het Yogahuisje in Overasselt doet ook mee met een ochtend- en avondprogramma op donderdag 21 juni.

Jacqueline Pompe, http://www.hetyogahuisje.nl

Comments are closed.