Yoga goed voor het ouder wordende brein

0

De beoefenaars weten het al millennia, maar nu zijn ook westerse deskundigen het eindelijk eens: ja, yoga is goed voor u, en vooral voor uw hersenen als u ouder wordt.
Hoewel hatha yoga – een op oefening gebaseerde yoga – veel fysieke voordelen heeft, wilden onderzoekers van de Universiteit van Illinois weten hoe het de gezondheid van de hersenen beïnvloedt.

Ze keken daarom naar elf studies waarbij de hersenen van deelnemers werden gecontroleerd met MRI-scans, terwijl ze yoga beoefende. Ze ontdekten dat de oefeningen hielpen om de hippocampus, die wordt geassocieerd met geheugenverwerking, te ondersteunen.

De hippocampus kan krimpen naarmate we ouder worden, waardoor ons vermogen om te onthouden, wordt beïnvloed. Dit is vaak de eerste plek in de hersenen die wordt aangetast door dementie en Alzheimer.

Amandelkern

Een ander gebied van de hersenen is de amygdala (de amandelkern). Deze kern helpt bij het reguleren van emoties en is vaak groter bij yogabeoefenaars. Dat geldt ook voor de pre-frontale cortex,  en sommige andere neurale netwerken in de hersenen. De pre-frontale cortex helpt ons plannen en beslissingen nemen, aldus de onderzoekers.

Yoga even goed als joggen

De fysieke verbeteringen van de hersenen werden onderzocht in cognitieve tests. Hieruit bleek dat yogabeoefenaars vaak beter presteerden dan mensen die niet aan yoga deden.
De onderzoekers waren verrast door de resultaten waaruit bleek dat yoga net zo goed voor de gezondheid van de hersenen is als aërobe oefeningen, zoals joggen, fietsen, roeien en cross trainen. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens de onderzoekers dat yoga helpt om stress, angst en depressie te verminderen en dit kan een positieve invloed op de hersenen hebben.

Comments are closed.