Zo ben je beter bestand tegen het coronavirus

0

Kortgeleden las ik een interview met Hoogleraar Gezondheid en Voeding aan de VU, Jaap Seidell. De vraag was: Je weerstand verhogen en minder snel ziek worden, heeft je voeding daar iets mee te maken? En wat moet je dan eten? Jaap Seidell zegt daarover: ‘Iets van de friettent is makkelijk, maar bevat niet de voedingsstoffen die je nodig hebt.’

‘Dat een roze koek, snicker of patatje speciaal niet barst van de vitamines en juiste voedingsstoffen, weten de meeste mensen wel. Maar welk voedsel bevat dan wél die oh-zo-belangrijke voedingsstoffen? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnen krijgt?’

Laaggradige ontstekingen

Volgens Jaap Seidell zijn groenten, fruit, volkoren graanproducten, noten zaden en vis dé voedingsmiddelen die je moet eten om gezond te blijven. Bij vis gaat het vooral om vette vis, rijk aan de gezonde omega 3-vetzuren. ‘Deze gezonde vetten verlagen de stoffen die ontstekingen veroorzaken: chronische laag gradige ontstekingen. Ook roken, alcohol en ongezond eten met veel suiker en vetten zorgen voor ontstekingsreacties’.

Deze ontstekingsreacties verstoren het afweersysteem dat daardoor niet genoeg opgewassen is tegen het coronavirus.

Corona

Ouderen en mensen met obesitas of hart- en vaatziekten, hebben een hoger risico op complicaties bij een corona besmetting. Daar wordt steeds meer over bekend. Zij hebben relatief vaak een tekort aan vitamine D. Daarom wordt het deze mensen aangeraden om vaker in de zon te zitten en hun vitamine D-tekort aan te vullen met een supplement. ‘Er zijn meerdere aanwijzingen die erop duiden dat het nemen van een supplement de weerstand verhoogt’ aldus Seidell.

Gevarieerd eten met zo min mogelijk bewerkte producten is het beste recept voor een goede weerstand. Verhitten, koken, pasteuriseren of welke bewerking dan ook, zorgt voor verlies van voedingsstoffen. Hoe meer een product bewerkt is, hoe meer vitamines het verliest.

Meer groenten en fruit

Ook eten we vaak te weinig groenten en fruit, zegt Seidell. ‘We zijn het niet gewend ze aan iedere maaltijd toe te voegen. Vaak halen we de groentes alleen uit ons avondeten. We ontbijten niet met groente in tegenstelling tot bijvoorbeeld Japan. Door je groentes gedurende de dag in te plannen kom je veel sneller aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 400 gram. Zet komkommer, wortel of tomaatjes als snack op tafel. Dan grijp je je minder snel naar de koektrommel’.

Zo heb je weer wat gereedschap om zelf meer regie te krijgen over je gezondheid. Welke van bovenstaande tips zet jij in om gezonder te worden?

Hartelijke groet van Hilda Mossink
info@eet-echt-eten.nl

 

Comments are closed.