Bowen therapie een natuurlijke pijn verlichtend middel

0

Bowen is een combinatie van westers wetenschappelijke kennis met oosterse kennis van de energiestromen. Het is een zachte, maar krachtig werkende behandeling bij pijn- en spanningsklachten.

Herstelmechanismen

Bowen activeert herstelmechanismen op specifieke plekken van het lichaam. Het is een behandelingsvorm waarbij met duimen en vingers een rollende beweging over de spieren wordt gemaakt. Dat stimuleert het lichaam om een betere balans te zoeken om zich te herstellen. Daardoor wordt aangeraden bij stress, ademhalingsproblemen, RSI, premenstrueel syndroom, sportblessures, rug en gewrichtsklachten.

Bowen therapie is een vorm van lichaamswerk. Het houdt in dat de fascia voorzichtig wordt uitgerekt (het zachte weefsel dat al uw spieren en organen bedekt) om pijnverlichting te bevorderen. Het idee is om pijn te verminderen door het zenuwstelsel te stimuleren.

Tom Bowen

De techniek is ontwikkeld door Tom Bowen (1916-1982) in Australië. Hoewel Bowen geen arts was, beweerde hij dat de therapie de pijn reactie van het lichaam kon resetten.

Volgens therapeuten die Bowen beoefenen, werkt dit type therapie in op het autonome zenuwstelsel. Er wordt gezegd dat het sympathische zenuwstelsel geremd, je “vecht-of-vluchtreactie”. Ook wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd, je “rust-en-verteringsreactie”.

Voor sommige mensen wordt de Bowentherapie een soort massage. In tegenstelling tot veel andere soorten massage, kan Bowen een helende impuls voor de hersenen geven, terwijl het is echter geen medische behandeling.

Bronnen:
https://www.healthline.com/health/bowen-therapy
http://www.jtcm.org/bowen-therapy/

Octavia Mihalcea

Comments are closed.