Co-infecties en Opportunistischte infecties bij Lyme (deel 2)

0

Weet je het nog? Bij Lyme krijg je altijd 2 of meer co-infecties als bonus erbij! Geen wonder dat het soms een enorme puzzel is, denk je de Borrelia om zeep te hebben geholpen, heb je toch nog klachten?? Tja denk dan dus eens aan een co-infectie of opportunistische infectie.

Meer teruglezen hierover check dan de vorige blog.

Wat is een co-infectie?

De teek draagt niet alleen de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferi bij zich (veroorzaker ziekte van Lyme). Hij heeft nog vele andere bacteriën, virussen en parasieten bij zich die we co-infecties noemen.

De meeste co-infecties zijn helaas intracellulair, hetgeen inhoudt dat ze zich in de cel kunnen verschuilen en zo onvindbaar blijven voor jouw afweersysteem. Ze zijn om die reden dan ook heel moeilijk uit te roeien met bv antibiotica.

Ik heb het hier over een teek, maar er zijn ook andere manieren van overdracht. Lees maar eens.

Wat is een opportunistische infectie ook alweer?

Opportunistische infecties zijn infecties die al aanwezig waren en nu de kop (weer) op kunnen steken.

Welke co-infecties zijn er?

Er zijn veel soorten co-infecties. Op dit moment hebben ze het zelfs over 237 soorten bacteriën in harde teken, waarvan de meeste gelukkig niet schadelijk zijn voor jou.

Helaas blijven er dan nog voldoende over die wel schadelijk voor jou kunnen zijn. Het grote nadeel van de co-infecties is dat ze jouw herstel van lyme ernstig bemoeilijken.

In de vorige blog heb ik de bacteriële co-infecties behandeld. We gaan nu verder met de parasitaire, virale en opportunistische co-infecties.

Check alvast jouw co-infectie(s)

Ik heb een overzicht voor jou gemaakt waarbij jij zelf met behulp van jouw symptomen kunt kijken welke co-infectie(s) jij wellicht hebt. Bekijk het hier. 

Parasitaire co-infecties

Babesia:
Koorts, Hoofdpijn, Spierpijn, Moeheid, Koude rillingen, Opvliegers, Keelpijn, Rode ogen, Stemmingswisselingen, Gewrichtspijnen, Gevoelsstoornissen zoals tintelingen etc, Cognitieve storingen zoals vergeetachtigheid, informatieverwerking etc.
Meer lezen over Babesia kan hier.

  • Opvallend: periodes met dag- en/of nachtzweten

Minder voorkomend in Nederland zijn nog: Filiariasis, Amoebiasis en Giardiasis.

Virale co-infecties

EBV beter bekend onder Pfeiffer:

Vermoeidheid, griepachtige verschijnselen, zoals koorts, vermoeidheid, keel- en hoofdpijn. Soms huiduitslag die op rode hond lijkt.

  • Opvallend: keelpijn en opgezette klieren in de hals.

Meer over Pfeiffer lees je hier. 

Herpes Zoster beter bekend onder Gordelroos:

Huiduitslag met blaasjes die voorkomen op 1 lichaamshelft. Begint vaak met hevige pijn en roodheid, waarna huiduitslag verschijnt met jeukende blaasjes.

  • Opvallend: huiduitslag met jeukende blaasjes

FSME:

Griepachtige verschijnselen in de eerste fase en later: encephalitis (hersenvliesontsteking)
Meer lezen over FSME kan hier. 

Schimmels

Candida:

Buikklachten zoals pijn, winderigheid, opgeblazen gevoel en/of maagzuur. Jeuk en eczeem. Veel trek in zoetigheid en suikers. Allergie voor voedsel. Depressie. Slecht geheugen. Angstaanvallen. Geen zin om te vrijen. Vaginale infecties evt met witte afscheiding (soms jeukend). Gewichtstoename. Pijnlijke spruw in de mond.

Meer over Candida kan je hier lezen.

Chlamydia:

Chlamydia pneumoniae bij de longen en Chlamydia trachomatis (SOA).

Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen! Kijk ook eens op mijn site http://www.lymeherstel.nl want ontzettend veel mensen hebben Lyme zonder dit te weten.

Bronnen

  • Natural Treatments for Lyme co-infections door Stephen Harrod Buhner
  • How can I get better door Dr. Richard Horowitz
  • Bijscholingsdagen Lyme door Dr. Alexander Korbee
  • De spirituele dimensie van lyme door Willem Jacobs

Comments are closed.