Doula 4 Life

0

Mijn naam is Wendy van der Zanden. Ik ben moeder van 3 kinderen en heb sinds 2019 mijn eigen bedrijf: Doula4life.doula4life

Voordat ik mijn eigen bedrijf startte, werkte ik als laborant. Heel iets anders dus. Door een burn-out, ging ik nadenken over wat ik wilde met mijn werk. Ik had het niet meer naar mijn zin en wilde “iets anders doen”, maar wat?

Ik had wel het idee dat ik graag met mensen wilde werken én ik wilde graag zzp-er zijn. Wat ik precies wilde, wist ik nog niet. Tot ik een artikel over doula’s las. Toen wist ik het: dit past bij mij.

Vrij direct nadat ik wist wat ik wilde heb ik de doula opleiding in Utrecht gevolgd. Het was als een warm bad, het voelde écht als thuis komen.  Voor diegenen  die niet weten wat een doula is.

Doula

Het woord Doula komt uit het Grieks en betekend: “dienende vrouw”. Het is een heel oud beroep wat al sinds de oude Griekse tijd bestaat. Op een gegeven moment is het in de vergetelheid geraakt. Tot een echtpaar in Amerika ontdekte dat vrouwen die continue begeleid zijn door dezelfde persoon tijdens hun zwangerschap en bevalling, veel beter terug keken op hun bevalling.

De bevallingen met doula verliepen sneller, er was minder medicatie nodig en er waren minder ingrepen nodig. Het dokters echtpaar schreef hier een boek over en “de doula” werd opnieuw “geboren”. Sinds 2006 bestaat de doula opleiding in Nederland en komen er steeds meer doula’s. Wij vervullen een behoefte, er is steeds meer vraag naar.

Ik zie mijn werk als doula ook een beetje als een roeping. Elke bevalling is anders, elk stel wat ik begeleid is anders. Het belangrijkste vind ik, is dat ik in dienst ben van het koppel wat een baby verwacht. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen en heb geen protocollen. Ik kijk echt naar de behoefte en wensen van de aanstaande ouders. Steeds meer vrouwen hebben de wens natuurlijk te bevallen of dat nu thuis of in het ziekenhuis is, ik help hen daarbij. Door middel van voorlichting, uitleg, gesprekken, het geboorteplan voorbereiden en natuurlijk door bij de bevalling aanwezig te zijn.Doula

Naast mijn werk als doula geef ik ook de zwangerschapscursus Relaxed Bevallen. Deze cursus is anders dan men gewend is. Ik ga erg in op de mindfulness en gebruik onderdelen van hypno-birthing. Het is een echte “down to earth” cursus en absoluut niet zweverig, maar juist praktisch en handig. Er zijn ouders die de cursus willen in groepsverband of als privé-cursus. Dat kan allebei ook in combinatie met mijn doula-pakketten. Ik werk altijd op maat en stem de cursus en doula begeleiding af op het koppel dat ik begeleid.

Elk jaar volg ik bijscholingen en cursussen als verdieping op het werk wat ik doe. Zo kwam ook de opleiding tot geboorte trauma consulent op mijn pad. Er zijn zoveel vrouwen die een trauma hebben opgelopen tijdens hun bevalling, dat er ook daar een grote behoefte is aan gespecialiseerde begeleiding. Er heerst nog steeds een taboe op en veel vrouwen bagatelliseren het gene dat ze mee gemaakt hebben: “Het viel wel mee” of “Het had erger gekund” hoor ik vaak. Deze vrouwen hebben vaak lang na het opgelopen trauma (soms zelfs jaren!) nog last van datgene wat is gebeurd. Het is niet eens bewust in hun gedachten, maar het werkt door op de achtergrond. Door het volgen van de opleiding, kan ik ook deze vrouwen helpen.

Voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar met leren. Er is altijd ruimte voor meer inzicht. Zo word mijn begeleiding nog beter. Afgelopen jaar heb ik een cursus voor homeopathie bij de bevalling gevolgd en heb ik weer een uitbreiding om vrouwen op een natuurlijke manier te helpen bij hun bevalling.

Wil je meer weten over mij en mijn bedrijf? Kijk dan op www.doula4life.nl je kunt me ook mailen: doula4ife@outlook.com of bellen op: 06-51311337

Comments are closed.