Gezonde darmen => betere weerstand

0

Gezonde darmen => betere weerstand

‘Je bent wat je eet’, heb je misschien weleens horen zeggen of ergens gelezen. Toch is dat maar ten dele waar. Het is niet alleen wat je eet, maar vooral wat je goed verteert en opneemt. Dát komt je ten goede. En dat gaat alleen maar goed als je darmslijmvlies, het dunne laagje aan de binnenkant van je darmen optimaal functioneert. Alle belangrijke voedingsstoffen worden dan goed opgenomen, en wat je niet nodig hebt wordt keurig uitgescheiden in de vorm van een mooie bruine sigaar;-)

Je immuunsysteem

In dat dunne slijmvlieslaagje in je darmen huist 80% van je immuunsysteem, ofwel je afweersysteem. Een heel leger afweercellen vormt daar een onderdeel van je darmflora. Als het klimaat in je darmen gunstig is ben je veel beter bestand tegen rond waaiende virussen. En het Echte Eten dat je geproefd hebt voedt jouw gezonde 2 kilo darmbacteriën. Bewerkt suiker- en zetmeelrijk voedsel voedt juist de ‘foute’ darmbacteriën en zorgen daarmee voor klachten zoals winderigheid, buikpijn, obstipatie of darmontstekingen.

Wat kun je zelf doen?

Zeker in deze tijd van frisse herfstwind en waterkoude dagen worden je darmen heel blij van warm in plaats van koud voedsel. Misschien merk je ook wel aan jezelf dat je meer behoefte hebt aan verwarmend voedsel. Bijvoorbeeld warme havervlokken ontbijt pap in plaats van koude yoghurt. Of een lunch-maaltijdsoep in plaats van een koude salade. Het maakt een wereld van verschil voor je energie.

Verwarmend voedsel ondersteunt je spijsvertering. Koud of verkoelend voedsel kost je lichaam juist extra energie om te verteren. Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen die een verwarmend of verkoelend effect hebben. Probeer maar eens uit wat jou het beste bekomt. Zo help je je lichaam om zich aan te passen aan het seizoen. Krachtiger dan de griepprik…

Een betere weerstand begint bij de zorg voor je darmen!

Hartelijke groet van Hilda Mossink

Imuunsysteem

Comments are closed.