Natuurlijke alternatieven voor antibiotica

0

Niet iedereen kan er tegen, antibiotica. Het leek ooit een ongelofelijke vinding in de medische wetenschap, maar meer en meer mensen ondervinden allergische reacties. Gelukkig biedt de natuur effectieve alternatieven die al eeuwenlang hun werking hebben bewezen. We hebben er enkele op een rij gezet.

Honing

Onderzoeker menen dat honing een uniek vermogen heeft om ontstekingen te bestrijden. Honing verstoort ook de ‘samenklontering’ van bacteriën in zogeheten biofilms. In die zin werkt honing ook preventief.

Knoflook

Knoflook en zijn werkzame component allicine zijn meer onderzocht dan welke natuurlijke antibiotica dan ook. Zo werd in een onderzoek aangetoond dat knoflook effectiever is in de bestrijding van de Campylobacter bacterie, een veel voorkomende veroorzaker van maagklachten, dan twee soorten medische antibiotica.

Gember

Bekend is dat gember helpt bij misselijkheid en maagproblemen. Nu is er echter ook een studie die aantoont dat gember ook werkt in de strijd tegen Streptococcus mutans, en Candida- en Enterococcus-stammen. Dit zijn bacteriën die kunnen uitmonden in tandrot.

Olie van de Tea Tree

De olie van de Tea Tree voorkomt de verspreiding van schimmelinfecties en is effectief bij met name vaginale problemen.

Extract van olijfbladeren

Olijfbladextract wordt vooral gebruikt om oor- of gebitsontstekingen en urineweginfecties te behandelen. Dit extract helpt daarnaast ook bij virusinfecties.

Berberine

Berberine wordt in verschillende planten gevonden, zoals geelwortel en Chinese gouddraad. Het wordt onder meer gebruikt bij hartfalen en Trachoom, een ooginfectie.

Turmeric

Turmeric wordt in het Nederlands ook wel kurkuma, tarmeriek, koenjit, koenier of geelwortel genoemd. Dit is zo’n krachtig natuurlijk antibioticum dat het ook wel is ingezet ter bestrijding van de ziekenhuisbacterie MRSA.

Echinacea

Ook over de medische werking van de bloem Echinacea Purpurea is al veel geschreven. Onlangs heeft een studie aangetoond dat deze bloem ook kan helpen bij atopische eczeem.

Bron: Medisch Dossier

Comments are closed.