Anijs: veelzijdig inzetbaar

0

Anijs is een aromatische plant met heerlijk ruikende blaadjes. Ook qua structuur is het een bijzonder kruid. De blaadjes hebben allerlei structureren, van rond als ze jong zijn tot veerachtig als ze groter worden. Dat zegt iets over het karakter van de plant: veelzijdig inzetbaar.

Voor de kraamvrouw

Anijs was al bekend in het oude Mesopotamië, 6000 jaar voor Christus. In de huidige tijd is anijs vooral bekend van de beschuit met muisjes, de traktatie voor kraamvisite bij uitstek. Een typisch geval van ‘de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’, zegt Marry Foelkel. “Anijs werkt op het hormonale systeem. Het bevordert zowel de menstruatie als de zorgvorming. Om die laatste reden werd het vroeger aan de kraamvrouw of een min gegeven om de melkproductie op gang te brengen. Het hoort dus thuis bij de kraamvrouw, en niet bij de kraamvisite.”

Windkruid

Ook de baby heeft er baat bij, want anijs stimuleert baby’s om beter te zuigen en helpt tegen buikkrampjes. In de volksmond heet het windkruid of windzaad. Het helpt dan ook bij een opgeblazen gevoel en winderigheid. Net als alle schermbloemigen wekt anijs ook de eetlust op. Verder is het licht bloed verdunnend, antibacterieel en slijmoplossend. Daarnaast werkt anijs ook sterk verwarmend, weet Marry uit ervaring. “Ik ben ooit een keer zonder jas in de winterkou op het grind gevallen en moest met een verzwikte enkel naar het ziekenhuis. Toen ik na een uur door en door versteend van de kou thuiskwam, dronk ik anijsthee. Ik voelde de warmte letterlijk door mijn vaten gaan, van het hart naar de tenen. Een bijzondere ervaring.” Vanwege de verwarmende werking is anijsdrank (slemp) ook populair bij grote schaatstochten.

Echte smaakmaker

Behalve goed voor de gezondheid is anijs ook heel erg lekker. “Het is echt een smaakmaker in de keuken vanwege zijn frisse smaak en lekkere geur. Zowel de zaden als de blaadjes zijn heerlijk in soepen, sauzen en marinades. De blaadjes staan ook heel vrolijk in vruchtenbowl en salades. Het verbetert de smaak van koolgerechten, wordt gebruikt bij het inleggen van kool en augurken en is ook een populair ingrediënt in curries.”

Goede eigenschappen

Ondanks alle goede eigenschappen is een waarschuwing op zijn plaats, stelt Marry. “Het bevat o.a. rutine en quercitine, vaatwand verstevigende stoffen. Maar wat goed is voor het een is soms slecht voor het ander, dus wijsheid is geboden. Het feit dat het een probaat middel is tegen luizen en slakken in de tuin, geeft aan dat je er niet lichtzinnig mee om moet gaan. Anijs mag nooit in hoge doses gebruikt worden en vanwege de hormonale werking wordt het afgeraden bij mensen met hormoon gestuurde klachten.”

Recept

Tandpasta
Ingrediënten

  • 2 eetlepels anijszaadjes
  • 1 eetlepel vierge kokosolie

Rooster de zaadjes in een droge koekenpan. Verpulver ze met een vijzel tot poeder. Voeg de kokosolie toe en vermeng het tot een pasta.

Je kunt ook makkelijk mondwater maken door een handvol anijsblaadjes en 1 eetlepel zaadjes te overgieten met heet water. Tien minuten laten trekken en overdoen in een donkere fles met 10% brandewijn voor de conservering.

Daarna overdoen in een donkere fles en 10% brandewijn erbij doen voor de conservering.

Marry Foelkel
info@marrys.nl

Comments are closed.