Een gezond leven is een keuze

0

Iedereen heeft een immuunsysteem. Dit systeem beschermt je tegen allerlei ziekteverwekkers. Denk aan kankercellen, bacteriën en virussen. Als het goed wordt onderhouden, is er niets aan de hand; is dat niet het geval dan wordt de kans op ziektes groter. Maar hoe houd je je immuunsysteem in vorm?

Inleiding

Wist je bijvoorbeeld dat iedereen altijd kankercellen in zijn lichaam heeft? Dat is normaal gesproken niet zo’n probleem en ongevaarlijk, want een goed functionerend immuunsysteem ruimt deze rommel gewoon op, elke dag weer. Maar als het is verzwakt, wordt het een ander verhaal. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen. Helaas geldt het omgekeerde ook: je kunt er namelijk zelf ook veel aan verpesten.

Door echt gezond te eten en gezond te leven, versterk je je immuunsysteem. Zo maak je de kans op een ernstige ziekte een stuk kleiner. Maar als je ongezond eet en leeft daarentegen, verzwak je het, waardoor je juist een grotere kans op (ernstige) ziekte hebt, en als je ziek wordt, langer ziek blijft. Wat staat je in dat geval te doen?

Voor ik daar antwoord op geef, eerst het volgende: wat is precies gezond of ongezond? Dat is best een ingewikkelde vraag. Dat komt omdat er veel, vaak tegengestelde informatie over voeding wordt gegeven. Geschat wordt bijvoorbeeld dat 70% van alle informatie over voeding komt van de industrie zelf. Dus een gevalletje Wij van wc eend.. Die informatie is, zeg maar, gekleurd.

Hoe weet je nu wat gezond is?

Maar wat moet of kun je nu geloven? Oftewel, wat is wel of niet gezond? Dat is precies waar de schoen wringt. Veel mensen weten het niet meer. Die roepen: ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer! Van alles krijg je kanker!’ Het gevolg is dat ze niets geloven, en gewoon eten wat ze lekker vinden. En dat is jammer, want voeding bepaalt voor 50% of je ziek wordt of niet. Met andere woorden: datgene wat je eet en drinkt bepaalt voor de helft hoe gezond je bent. Gezonde voeding is dus letterlijk van levensbelang. We hebben in Nederland niet voor niets meer dan 10 miljoen chronisch zieke mensen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Om het antwoord op die vraag te krijgen, kun je om te beginnen je gezonde verstand gebruiken. Zoals je zelf wel weet, is goedkoop meestal duurkoop. Ook in dit geval. De industrie maakt veelal gebruik van onnatuurlijke synthetische stoffen, omdat die stoffen spotgoedkoop zijn. Maar helaas meestal ook heel ongezond. Denk daarbij aan geraffineerde suiker, synthetische zoetstoffen en heel veel andere e-nummers. Dat hangt de industrie natuurlijk liever niet aan de grote klok. Maar wie aan een woord genoeg heeft, weet precies wat hij niet moet doen.

Maar wat dan wel? Kort samengevat: alles wat het  immuunsysteem versterkt is gezond!’ ‘En ‘alles wat het immuunsysteem verzwakt is dus ongezond!’ Zo simpel is het eigenlijk. Een kind kan de was doen: je versterkt je immuunsysteem door een natuurlijk, biologisch voedingspatroon, een gezonde, natuurlijke leefstijl en natuurlijke medicijnen (supplementen) en behandelingen.

Maar je immuunsysteem krijgt niet alleen aanvallen van ongezonde voeding te verduren; de andere 50% wordt bepaald door je leefstijl en hoe je omgaat met ziekte. Als je rookt, (veel) alcohol drinkt, veel zit (in plaats van beweegt), slecht slaapt, last van (chronische) stress hebt, gaat dat ten koste van je immuunsysteem. En alle schoonmaakmiddelen, schoonheidsmiddelen, zonnebrandcrème, waspoeder, zo’n blokje in de wc, wc papier, etc. hebben ook een negatieve invloed op onze gezondheid. Maar gek genoeg ook als je de pillen slikt die je huisarts je voorschrijft, of ziektebehandelingen ondergaat in het ziekenhuis of bij de tandarts.

Samengevat

Eet dus het liefst natuurlijke (biologische) voeding, gebruik natuurlijke ‘medicijnen’, ga stress uit de weg (in een latere blog leg ik uit hoe je dat doet), slaap minstens 7,5 uur per nacht (ook daarover later meer), stop met roken (als je dat al doet), matig met alcohol, beweeg elke dag voldoende (bijvoorbeeld drie keer tien minuten per dag), drink voldoende water (per kilo lichaamsgewicht 0,3 dl water) en wissel inspanning af met ontspanning: yoga, mediteren, weekendje weg, en doen waar je je prettig en relaxt bij voelt. Zo houd je immuunsysteem je gezondheid op pijl, zodat je geen pillen hoeft te slikken.

Bedenk: een gezonde leefstijl is een keuze.

Waar kun je nog meer informatie vinden over het immuunsysteem?

In deze video gaat Peter Aelbrecht wat dieper in op hoe het immuunsysteem werkt: https://www.youtube.com/watch?v=cHjRjTZY1-A&t=12s

Qua boeken, kun je denken aan Het Immuunsysteem Herstellen en Versterken van Lorna R. Vanderhaege

Voor (veel) meer informatie over hoe je je immuunsysteem stelselmatig kunt versterken, kun je kijken op de website: www.chronischgezond.nu.

Cors van den Berg – Nietteverteren.nl
corsvandenberg@gmail.com

Comments are closed.