Hartenboeren

0

‘Hartenboeren’. Nee, niet de titel van een nieuwe Nederlandse speelfilm, maar de droom van Peter Timmermans en Angelique Verhoeven. Een droom waarin principes en idealen samenkomen, en die stukje bij beetje gerealiseerd wordt in het Brabantse de Moer.

Minigroente

Met respect voor de natuur kweken zij minigroente (letterlijk minuscule prei, mini-wortels etc.) en eetbare bloemen. Geheel biologisch, puur en vol smaak, zo leveren zij hun producten aan diverse restaurants. Maar ook voor hun eigen gezin en voor de gasten op hun bedrijf kweken zij hun eigen groente en fruit.

Moestuinremedie

Die gasten, dat zijn niet zomaar mensen die even op bezoek komen. Peter heeft als politie-agent ervaren hoe zwaar zijn beroep mentaal kan zijn. PTTS (Post-Traumatisch Stress Syndroom) kan een gevolg zijn van de heftige situaties waar agenten bij betrokken zijn.

Maar ook in het persoonlijk leven gebeuren er soms dingen die zo ingrijpend zijn, dat je een manier moet vinden om daar mee om te kunnen gaan. Ook dat hebben zij als gezin ervaren.

‘Hartenboeren’ gelooft in de helende kracht van de natuur, dat de rust en de tijd een belangrijk middel zijn om te kunnen genezen. Deze visie willen zij graag delen, vooral met mensen die het zo nodig hebben.

Werken in de moestuin, bezig zijn met je handen in de aarde, of gewoon rondlopen in de natuur, brengt je terug naar de basis, terug naar jezelf. Dat is het idee van ‘Hartenboeren’ en het bedrijf is volop in ontwikkeling.

Er zijn mogelijkheden voor meditatie, creatieve werkvormen, koken, alles om te helpen weer in balans te komen.

Voedselbos

De moestuin voorziet het gezin en bedrijf dus van groente, daarnaast wordt een zogeheten voedselbos aangelegd. Het is de bedoeling dat in het voedselbos, wonen en werken samenkomen en dat op die manier de verbinding met de natuur (weer) wordt bereikt.

Er wordt voor het gezin een Tiny House gebouwd, met natuurlijke materialen. Een oude schaftkeet wordt met gerecycled materiaal (bijvoorbeeld oude spijkerbroeken als isolatiemateriaal, kom er maar eens op!) omgebouwd tot een mobiele keuken en er komt een Mongoolse Yurt om de gasten in onder te brengen.

Er is een rijdend kippenhok dat gemakkelijk verplaatst kan worden, zodat de kippen iedere dag verse grond hebben om op te scharrelen en in te krabben. Bovendien bemest de kippenpoep de aarde weer.

Om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke bronnen, wordt het water opgevangen en zijn er zonnepanelen om energie op te wekken.

Droom

Op de website van ‘Hartenboeren’ is een korte documentaire te zien waarin Peter en Angelique vertellen wat hen beweegt en waarom ze besloten om ‘Hartenboeren’ te beginnen.

Voor hen komen veel dingen bij elkaar: gebeurtenissen, dromen, idealen, en alles past als een puzzel in het concept van ‘Hartenboeren’. In de documentaire zeggen ze: “We leven onze droom.”

En dat doen ze met hart en ziel.

Kijk voor meer informatie op de website van Hartenboeren: https://www.hartenboeren.nl/.

Comments are closed.