Stamppotjes, hoe maak je ze lekker én gezond!

0

Dit frisse, soms waterkoude voorjaar vraagt om heerlijk verwarmende stoof- of stamppotjes. Normaal gesproken bestaat een stamppot uit redelijk wat aardappelen, veel koolhydraten dus, en weinig groenten. Dat kan anders!

Hoe dan?

Verander de verhouding: neem meer groenten en minder aardappelen. Bevat een recept bijvoorbeeld 800 gram aardappelen en 600 gram groenten? Maak het recept dan eens met 500 gram aardappelen en 800-900 gram groenten.

Vervang de aardappelen. Als je (een deel van) de aardappelen vervangt door knolselderij, pastinaak, bloemkool of pompoen, aardpeer, zoete aardappel verlaag je het koolhydraatgehalte verder. En…je krijgt ook nog eens veel meer groenten binnen. Dubbele winst dus.

Tips

Je kunt natuurlijk voor één groentesoort kiezen. Maar het is ook lekker om verschillende groentesoorten te combineren. Bijvoorbeeld blokjes paprika door de boerenkool- of andijviestamppot. Blokjes wortel door de zuurkool. Of verrijk je stamppot met wat rauwe spinazie of rucola. Schep dit vlak voor het opdienen door bijvoorbeeld de hutspot of stamppot snijbonen voor een extra bite. Als je meer groenten gebruikt, heb je minder vocht nodig bij het maken van de stamppot. Voeg melk of bouillon daarom pas op het laatst toe.

Lekker voor bij of door je stamppot:

  • Gebakken stukjes rooktofu (eerst uitlekken, daarna marineren in sojasaus en even bakken)
  • Zacht gebakken spekjes met knoflook
  • Stukjes gerookte kip
  • Gerookte makreel in stukjes
  • Gebakken uitjes
  • Picalilly of pittige mosterd

Eet smakelijk 😉

Hilda Mossink
Voedings- en leefstijlcoach
www.eet-echt-eten.nl

Comments are closed.