Voorbereiding op de winter: voorraden maken

0

De winter komt eraan en ieder bereidt zich daar op zijn eigen manier op voor, zie ook mijn vorige blog.
Wij mensen voelen ook dat oude instinct om voorraden aan te leggen. In de herfst willen we fruit conserveren, omdat het in pure vorm niet de hele winter goed blijft. Drogen, vergisten, inmaken zijn allemaal goede methodes.

Drogen van bijvoorbeeld bladeren van brandnetel, munt, madeliefbloemen en braam voor thee. Gisten van fruit om de voedingsstoffen beter houdbaar te maken, oftewel wijn maken, is echt een kunst. Makkelijker is het om vruchten op alcohol te zetten en zo beter houdbaar te maken. Inmaken, op zuur, op zout en op zoet, is allemaal mogelijk en ook niet te ingewikkeld. Een volgende keer zal ik hier recepten van meesturen.
Heb je ook zin om een voorraad aan te leggen? Dan is hier een recept voor membrillo van kweepeer. Oktober en november zijn goede maanden om iets met kweepeer te doen. Je kent ze wel, van die bonkige bleke peren. In plantsoenen vind je een familielid: de japanse kwee, die je ook prima kunt oogsten en eten. Op dezelfde manier klaarmaken.

Membrillo van kweepeer

  1. Was een kilo kweeperen, boen met een borstel het dons eraf.
  2. Snij in stukken en haal de pitten eruit, die bevatten namelijk het giftige blauwzuur.
  3. Laat anderhalf uur zachtjes koken, of zolang als nodig is om het fruit door en door zacht te krijgen..
  4. Afgieten en het sap opvangen, dit is lekker voor gelei (simpelweg koken met halfzoete geleisuiker) of om zo te serveren.
  5. Langzaam worden de bleekgele peren roze.
  6. Stampen met de stampotstamper en 330 gram suiker toevoegen. Je vermeerdert daarmee alleen de hoeveelheid van nature voorkomende suiker.
  7. Doe de puree in een bakblik en zet in de oven op 90 graden Celcius, na enkele uren is de puree donkerrood en hard geworden. Klaar! Heerlijk met kaas en desgewenst plakjes banaan.

De membrillo is lekker op kleine taartjes op bijv stukjes appel en een laagje amandelspijs. Deeg van volkorenmeel met een handje gemalen hazelnoten. De membrillo die je hiervoor gebruikt mag niet helemaal ingedikt zijn, anders wordt het zwart in de oven.

Hierbij het recept in beelden: Veel kook- en eetplezier!

Deze bijdrage is geschreven door Wies Teepe.

Comments are closed.