Wereld Yogadag 2016

0

In mijn jonge jaren woonde ik in Pakistan, en de jeeps van de United Nations reden door het stadje Quetta in verband met de zorg voor Afghaanse vluchtelingen. De vluchtelingenkampen lagen aan de rand van het woestijnstadje. Die witte jeeps maakten indruk. Ik wist dat het ging om een belangrijke missie in de wereld, ondersteund door vrijwel alle landen van de wereld. En sinds vorig jaar is het beoefenen van Yoga ook een missie van de United Nations. 

De organisatie telt sinds 14 juli 2011 193 lidstaten. Vrijwel elk onafhankelijk, internationaal erkend land is lid van de organisatie en hun missie is vrede in de wereld en de rechten van de mens.

En juist deze organisatie heeft de Wereld Yogadag geïntroduceerd in 2015, op aandringen van lidstaat India. Ook 47 moslimlanden gingen akkoord met de Wereld Yogadag. Yoga is op een of andere manier overkoepelend. Het gaat over grenzen van landen en godsdiensten heen. Deze aloude spirituele wetenschap werkt op je fysieke gezondheid, op je helderheid van denken, op je creativiteit en gevoelens van vrede en vreugde. We zagen de indrukwekkende beelden van over de hele wereld.

Iedereen wordt uitgenodigd bij elkaar te komen om op de daken, de veranda’s, de pleinen en andere open plekken van huizen en dorpen en steden een yogaprogramma te volgen. Het zingen van AUM is niet verplichtDit jaar is er een groot evenement op het strand van Zandvoort. Het vredesteken wordt gevormd door de deelnemers en er wordt een foto gemaakt vanuit de lucht.

In India heeft de Yoga universiteit in Bengalore (S-VYASA University) er meteen een week achteraan gepland om de ziekte diabetes aan te pakken. Een speciaal yogaprogramma wordt in India geïntroduceerd op 2000 yogaplekken in 650 districten.

Diabetes

De ziekte diabetes neemt wereldwijd toe door de leefstijl van tegenwoordig met veel stress en weinig beweging. Als oorzaak wordt gezien de snelle verstedelijking wereldwijd en het eenzijdige dieet met weinig volwaardige voedingsstoffen. Al 387 miljoen mensen lijden aan deze ziekte, zegt de Internationale Diabetes Federatie. En er zijn miljoenen mensen waarbij het nog niet gediagnosticeerd is. Yoga is het oudste en beste middel om de last van de ziekte Diabetes 2 te tackelen door stressmanagement en een verantwoorde fysieke beweging. Vooral het ontspannen van de buikspieren en het diepe ademen is belangrijk. Het beoefenen van Yoga is van vitaal belang voor de wereldbevolking.

Yoga zet je in de realiteit. Yoga brengt licht, stabiliteit, uithoudingsvermogen en je leven wordt tevreden en harmonieus. Dank aan de UN voor hun missie. Dank aan India voor hun inspiratie om Yoga tot leefstijl te maken. Wees blij daar op je matje op 21 juni en neem een houding of een ademoefening of een mantra mee in je hart en zet die in de werkelijkheid van je dagelijks leven.

www.hetyogahuisje.nl doet ook mee op 21 juni, van 7.00 tot 8.00u te Overasselt. Je kunt meteen door naar je werk.

Dit artikel is geschreven door Jacqueline Pompe van Het Yogahuisje.

Comments are closed.